Afrika gazdasága idén nem jut ötről a hatra

Portugália, Lisszabon – Folytatódik a gazdaság bővülése egész Afrikában, de valamivel lassabban, mint tavaly. Ezt a megállapítást az ENSZ Afrika Bizottsága, az OECD és az Afrikai Fejlesztési Bank együttes közgyűlésén hozták nyilvánosságra.

 

 A nemzetközi szervezetek jelentése szerint a biztató és lendületes 2010-es gazdasági elrugaszkodást az elmúlt fél évben több dolog is megakasztotta. Egyrészt a gazdasági válság hatásai, másrészt az arab tavasz és az elefántcsontparti események befolyásolják Afrika gazdaságát. A forradalmak Tunézia és Egyiptom gazdaságát visszavetették, Elefántcsontpart gyakorlatilag romokban hever. Utóbbi hatásait az egész nyugat afrikai régió megérezi.

 Ezek a körülmények vezetnek oda, hogy a tavalyi 5 százalékos átlagos bővülési ütem erre az évre a friss számítások szerint visszaeshet. A közgyűlésen publikált jelentés 3,7 százalékos növekedéssel számol.

 A visszaesésnek azonban a politikai kríziseken kívül még két nagyon lényeges oka van. Az élelmiszerárak robbanásszerű emelkedése a legtöbb afrikai országnak rendkívüli kiadásokat jelent, ez rontja a költségvetési egyensúlyt. Emellett az afrikai olajexportáló országok gyakran gátolják a külföldi befektetéseket.

 A szakértők szerint a nagyobb növekedés feltétele a közlekedési infrastruktúra fejlesztése és a regionális együttműködés erősítése lenne.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez