Afrikába költöznél? Ezek a legélhetőbb városok

Nem szerintünk, hanem egy svájci kutatóintézet szerint. Előfordult, hogy a tízes rangsoron maguk az érintettek is meglepődtek.

A Lausanne-i Communaute d’Etudes pour l’Amenagement du Territoire kutatói az EPFL egyetemen hét kategóriában vették górcső alá Afrika száz városát. Nézték a társadalmi környezetet, a lakáslehetőségeket, a városfejlesztést, az infrastruktúrát, a környezetet, azt, hogy milyen jól vezetik az illető várost, illetve hogy milyen ott a gazdasági környezet.

A csúcsra a marokkói Marrákest tették, az ezüstérmes Dél-Afrikai gazdasági fővárosa, Johannesburg lett, a harmadik helyen pedig a Földközi-tenger partján fekvő egyiptomi Alexandria végzett. A tíz legjobba még három további marokkói város (Casablanca, Rabat és Fez) is bekerült, de duplázott Egyiptom is Kairóval, illetve Dél-Afrika Fokvárossal. Egy-egy (fő)várossal képviselteti magát Mauritius (Port Louis) és Tunézia (Tunisz) is.

A kutatást vezető Jerome Chenal városszociológus azt mondja: vannak olyan városok a legjobb tízben, melyek egyáltalán nem nagyok, viszont a vezetőik sokat fektettek abba, hogy javítsanak az infrastruktúrán, az emberek életminőségén, a lakáskörülményeken és azon, hogy stabil legyen a politikai környezet.

“Mostanáig ilyen listákat csak befektetőknek vagy külföldieknek állítottak össze Afrikában. A mostani az első, ami maguknak az átlagos afrikaiaknak a véleménye alapján készült, legyenek azok gazdagok vagy szegények, öregek vagy fiatalok” – fejtegette a kutatás eredményeit publikáló, Párizsban megjelenő Afrique Mediterranee Business magazinnak Jerome Chenal.

Mégis vannak, akik tamáskodva fogadják az eredményeket. Például Amro Ali Kairóban élő alexandriai kutató. Ő az egyiptomi főváros helyét kérdőjelezi meg a listán. “Szép volna, ha igaz lenne, de nehéz megérteni hogy az iszonyúan zajos, mérgező levegőjű, kaotikus közlekedésű Kairó hogyan végezhetett a hetedik helyen.” És azt sem érti, mondta az Egyptian Streets-nek, hogy miért nem rontotta le Alexandria és Kairó megítélését az, hogy rengeteg az összetákolt telepeken élő szegény ember mindkét, lakáshiánytól szenvedő városban.

Fotó: Marrákes, Medina / Pinterest

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez