Francia katonák szexet követeltek gyerekektől – élelemért cserébe

A legfiatalabb fiú kilencéves volt. Az eset egy menekülttáborban történt a Közép-Afrikai Köztársaságban, 2013-14-ben. Az ENSZ emberi jogi szervezete és a francia katonai ügyészség vizsgálatot indított az ügyben.

16 francia katonát gyanúsítanak azzal, hogy az élelmiszer és a víz kiosztása során visszaélt a helyzetével egy menekülttáborban, Bangui repülőtere mellett. Kisfiúktól szexuális szolgáltatásokat követeltek cserébe az élelmiszer-fejadagért. A panaszok eljutottak az ENSZ emberi jogi szervezetéhez, mely három emberét küldte a helyszínre. A jelentés kínos részleteket közölt arról, hogy a francia katonák gátlástalanul kihasználták a menekültek kiszolgáltatott helyzetét. A francia katonák azért voltak a helyszínen, mert polgárháború dúlt a Közép-Afrikai Köztársaságban, és nekik kellett fenntartaniuk a rendet a keresztény és muzulmán milíciák között.

A kellemetlen üggyel kapcsolatban felfüggesztettek egy svéd diplomatát, aki több mint harminc éve az ENSZ alkalmazottja Genfben. Anders Kompass a gyanú szerint átadta a jelentést a francia hatóságoknak, még azelőtt, hogy az ENSZ emberi jogi szervezete véglegesítette volna azt. Az ENSZ-jelentés mindenesetre eljutott a francia kormányhoz. Ennek alapján a katonai ügyészség vizsgálatot indított. Minthogy igen kényelmetlen ügyről van szó, a katonai ügyészség nem közöl részleteket. A Le Monde című lapnak megerősítették, hogy vizsgálatot folytatnak olyan ügyben, amely francia katonákat szexuális bűncselekményekkel gyanúsít a Közép-Afrikai Köztársaságban. “Ha az ENSZ-jelentésben megfogalmazott vádak bebizonyosodnak, akkor nagyon szigorú büntetésekre lehet számítani, mert az érintett francia katonák megsértették a katonai becsületet” – közölték az Afrikában elkövetett szexuális bűncselekményekkel kapcsolatban a Le Monde című párizsi lappal.

(Visited 7 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez