A Mars utazás agykárosodást okozhat

A kozmikus sugárzás olyan folyamatokat indíthat el az agyban, amely életre szólóan csökkenti annak hatékonyságát és probléma megoldó képességét. Ezt állapította meg egy kutató csoport Kaliforniában, amely a NASA kérésére azt vizsgálta, hogy a két vagy három évig tartó Mars utazás milyen hatással lehet az űrhajósokra.

A kisérleti fehér egereket olyan sugárzásnak vetetették alá, mely a világűrben éri az űrhajósokat. Az egereket játékszerek közé helyezték. Azok az egerek, melyek normális körülmények között éltek, sokkal jobb probléma megoldó képességeket mutattak mint azok, melyeket tartós kozmikus sugárzás ért! Az agynak nem minden része károsodott egyformán: a kommunikációs képességek változatlanok maradtak. Csakhogy az űrhajósoknak elsősorban jó probléma felismerő és megoldó tulajdonságokkal kell rendelkezniük! Amúgy is szenvednek attól, hogy hosszú hónapokig kell nagyon szűk térben létezniük, a kozmikus sugárzás hátrányos hatása csak felerősíti a negatív tendenciákat. Márpedig ezekkel számolni kell!- hangsúlyozta Limoli professzor, aki a kísérleteket vezette a University of California kutató csoportjában. A professzor szerint meg lehet erősíteni az űrhajó sugárvédelmét, de teljes mértékben nem lehet megszüntetni annak káros hatását. Ezért gondolkodni kell a gyógyszeres kezelésen, amely ellensúlyozhatja a kozmikus sugárzás kellemetlen agykárosodást okozó hatását.
A NASA főnöke azt mondta a washingtoni szenátusban, hogy a harmincas években szeretnék útnak indítani az első Mars missziót. Van egy ennél korábbi dátum is: a Mars One program. Ez egy holland vállakozás, mely 2024-ben szeretne útnak indítani egy űrhajót a vörös bolygó felé. Már megkezdték az űrhajósok toborzását. Ezt a programot több szakértő életveszélyesnek tartja. A MIT egyetem szakértői például megvizsgálták a Mars űrhajó terveit és megállapították: az űrhajósok a vállalkozás 68-ik napján megfulladnának!…

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez