Afgán-tálib tárgyalások Katarban

Ezek még nem béketárgyalások- hangsúlyozza a tálibok közleménye. A fanatikus iszlamista szervezet csak akkor hajlandó béketárgyalásokra a kormánnyal, ha minden külföldi katona elhagyja Afganisztán területét. Jelenleg még 12500 külföldi katona állomásozik Afganisztánban.

20 tagú hivatalos küldöttség képviseli Afganisztán kormányát a tárgyalásokon- mondta a Béke Főtanács első alelnöke. Abdul Hakim Mudzsahed hangsúlyozta: felhatalmazásuk van a kormánytól, hogy minden fontos kérdésről tárgyaljanak a tálibokkal. A Béke Főtanács az a testület Afganisztánban, amely a tálibokkal kapcsolatos problémákat igyekszik rendezni. A tálibok 2001 előtt- az USA és Pakisztán támogatásával- Afganisztán urai voltak. Miután náluk élt Oszama bin Laden és az Al Kaida vezérkara akkor amikor a terrorszervezet kitervelte és végrehajtotta a merényleteket Amerikában 2001 szeptember 11-én, ezért az Egyesült Államok és szövetségesei megbuktatták a tálib rendszert.
A tálib fegyveresek jórésze Pakisztánba vonult vissza, de a szervezet állandóan nyugtalanítja Afganisztán demokratikusan megválasztott kormányát. Tavaly a NATO kivonta erőinek nagyrészét Afganisztánból. Ezt követően felerősödött a tálibok offenzívája. Afganisztán kormánya tárgyalni szeretne. Ebből a célból igénybe vették és veszik olyan államok közvetítését mint Pakisztán és Szaúd Arábia illetve Katar. A tálibok 8 tagú küldöttséggel vesznek részt a tárgyalásokon Dohában. A megbeszélések a tervek szerint két napig tartanak, de meghosszabbíthatják őket. Afganisztán mindenképp szeretne békét kötni a tálibokkal, mert a kormányzat attól tart, hogy olyan helyzet alakulhat ki mint Irakban, ahol a külföldi katonák távozása után teljes a káosz és az állam a darabjaira hullott szét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez