A francia bíróság nem felejt- gondban a hazáját fenyegető dzsihád harcos

Terrorista-e Gilles Le Guen, az iszlámra áttért breton tengerész, aki az Abdel Dzselil nevet vette fel az AQIM-ban? Erről dönt a bíróság Franciaországban, ahol még nem felejtették el azt a videót, melyen az iszlám nevében háborúval fenyegette meg Franciaországot és Amerikát 2012-ben.

A 60 éves, iszlám hitre áttért férfi az AQIM nevében fenyegette meg hazáját Maliból. Az Al-Kaida észak-afrikai szervezete ugyanis elfoglalta Mali északi részét – néhány más milíciával együtt. Gilles Le Guen ekkor már Timbuktuban élt második, marokkói feleségével. 2012-ben Franciaország arra készült, hogy néhány afrikai állam katonáival együtt felszabadítsa Mali északi részét az iszlamista milíciák uralma alól. Az AQIM ezért fenyegette meg Franciaországot és Amerikát. Hiába. A francia csapatok elfoglalták Timbuktut. Az AQIM menekülő főnöke öngyilkos lett, amikor bekerítették a hegyvidéken Maliban. A 60 éves francia férfit elfogták a francia kommandósok.
Gilles Le Guent őrizetbe vették azzal a váddal, hogy terrorszervezettel működött együtt a saját hazája ellen. Ezért tíz év börtön járhat. A vádlott előadott egy mesét, mely szerint ő nem is volt az AQIM tagja. Csak szívességet tett a terrorista szervezetnek, amikor a videón megfenyegette Franciaországot és Amerikát. Szerinte a dzsihád harcosok le is tartóztatták, mert francia kémnek tartották. Valójában azonban azért került fogságba, mert védelmezte a családjához tartozó nőket a dzsihád harcosok zaklatásával szemben.
Ebben a zavaros ügyben kell kikutatnia az igazságot a bíróságnak. Franciaországban egyre több az olyan iszlamista terrorista per, amikor a vádlott francia állampolgár. Ilyen terror fenyegetéssel még sohasem néztünk szembe – hangsúlyozta Manuel Valls miniszterelnök. Francois Hollande elnök pedig 3,8 milliárd euróval megemelte a hadügyminisztérium költségvetését. Franciaországban a csendőrség a terrorizmus ellenes harc fő felelőse, ez pedig a hadügyminisztériumhoz tartozik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez