Szimbolikus vizit-Tajvani elnökjelölt Pekingben

A Kuomintang párt elnöke annak a kommunista pártnak a vezetőjével tárgyal, amely 66 évvel ezelőtt kiszorította a szárazföldről az USA akkori szövetségesét. Eric Chu, aki pártjának elnökjelöltje a januári választáson, csak 53 éves.

Szimbolikus ez a pekingi találkozás hiszen azt jelzi: végképp vége annak a nagy szembenállásnak, mely a Kuomintangot és a kommunista pártot szembeállította egymással a huszadik század folyamán. Mi történt? A kínai kommunisták puccsot készítettek elő Sanghajban a húszas években. Ezt a Kuomintang főnöke, Csang Kajsek tábornok megakadályozta, és brutálisan leszámolt a kommunistákkal. A lázadókat mozdonyokban égették el a sanghaji pályaudvaron. Következett a kíméletlen polgárháború, melynek során a Kuomintang Amerika, a kommunisták pedig a nagy Szovjetunió támogatását élvezték. 1949-ben a kommunisták győztek, és a Kuomintang Tajvan szigetére szorult vissza. A hidegháború idején tartós szembenállás alakult ki, de Nixon 1972-es pekingi látogatása után olvadozni kezdett a jég. A kínaiak gazdasági reformjai pedig érdekeltté tették Tajvant abban, hogy jó viszonyt építsen ki Pekinggel. Ezért most Eric Chu, aki a főváros polgármestere és a Kuomintang elnökjelöltje, elsősorban gazdasági kérdésekről tárgyal Pekingben. A két fél ugyanis szabadkereskedelmi szerződést kötött, ezt pedig sokan ellenzik Tajvanon. A diákok még a parlament épületét is elfoglalták egy időre tiltakozásul az egyezmény ellen.
Azúj idők jele, hogy a Kuomintang az egyezmény legfőbb híve Tajvanon, ahol Eric Chu-t Peking emberének tartják. Talán ezért is fogadja őt Kína első számú vezetője, Hszi Csinping. A nemzeti érzés mindenütt nagyon erős Kínában, de Tajvan szigetén elég sokan vannak a függetlenség hívei is. A sziget japán gyarmat is volt, és már hosszú évtizedek óta független. Sokak számára fontos, hogy az is maradjon. Ezért a tajvani elnökjelöltnek pávatáncot kell járnia Pekingben, ahol először fogadják hivatalosan a polgárháborút elveszítő Kuomintang elnökét a legfelső szinten.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez