Mire elég három óra? John Kerry villámlátogatása Szomáliában

A szomáliai vezetés is csak egy nappal az amerikai külügyminiszter érkezése előtt értesült a látogatásáról, amit rendkívül szigorú biztonsági intézkedések mellett szerveztek meg. Kerry az első amerikai diplomáciai vezető, aki felkereste a hosszú évek óta polgárháborúba süllyedt kelet-afrikai országot.

John Kerry amerikai külügyminiszter és delegációja körülbelül három órát tartózkodott Szomáliában. Villámlátogatását biztonsági okok miatt nem jelentették be előre. A szomáliai vezetés is csak egy nappal az érkezése előtt értesült róla. Az amerikai külügyminiszter mindvégig a mogadishui nemzetközi repülőtér legbiztonságosabb részlegében tartózkodott, ahol megbeszélést folytatott Hasszán Sejk Mohamud szomáliai elnökkel, Omar Abdur-Rasíd kormányfővel és több magas rangú tartományi vezetővel, illetve a civil szervezetek képviselővel is.

Kerry látogatásának célja az volt, hogy biztosítsa a szomáliai vezetést arról: az USA támogatja a béke megteremtését és a demokratikus átmenetet a polgárháborúba süllyedt országban – mondta Marie Harf külügyi szóvivő. Az amerikai külügyminiszter „hatalmas előrelépésként” értékelte az elmúlt évek erőfeszítéseit az országban, ahol sikerült visszaszorítani a radikális iszlamista al Shababot és kiűzni fegyvereseit Mogadishuból és a nagyobb városokból. Kerry szerint sokat javult a helyzet az országban és reményét fejezte ki, hogy a jelenlegi szomáliai vezetésnek sikerül szoros együttműködést kialakítania a nemzetközi közösséggel a polgárháború mielőbbi lezárása érdekében.

A villámlátogatáson szó esett még a szomszédos Kenyában tartózkodó mintegy 450 ezer szomáliai menekült sorsáról l is. Kerry szerint az a legfontosabb, hogy a menekültek egy békés és biztonságos országba térhessenek vissza, hogy újra kezdhessék életüket. A szomáliai vezetés közben tájékoztatta az amerikai külügyminisztert a helyi reformok helyzetéről és az elért eredményekről is, amelyeket Kerry nagyra értékelt és  folytatásra biztatta a szomáliai kollégáit. Az amerikai külügyminiszter emellett köszönetet mondott az országban állomásozó AMISON békefenntartó missziónak, amiért sikerült visszaszorítania a radikális iszlamistákat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez