Franciaország keleti nyitása- 10 milliárdos tétek Szaúd-Arábiában

Több tízmilliárd dolláros projekteket emlegetnek, de egyelőre konkrétumokról még nem esett szó a francia államfő rijádi látogatásán.

Francois Hollande az Öböl menti együttműködési Tanács ülésére hívták meg a szaúdi fővárosba. Nem volt még példa az 1981-ben alapított szervezet történetében arra, hogy a hatok (Szaúd-Arábia, Bahrein, Omán, Katar, Kuvait, Egyesült Arab Emírségek) csúcstalálkozóján egy nyugati ország vezetője legyen a díszvendég. Franciaország már az előző elnök, Nicolas Sarközy idején is nagyon aktív volt az Öböl menti térségben és ezt az örökséget Francois Hollande sem tagadja meg. Van ebben nemzeti büszkeség is, hiszen Franciaország „befolyásos nagyhatalomnak” tűnhet, de sokkal inkább üzletről van szó. Hollande az után érkezett Rijádba, hogy aláírta Katarban a francia harci gépek, a Rafale-ok vásárlásáról szóló hét milliárd dolláros szerződést. Szaúd-Arábiával is előkészületben van egy fegyver ügylet, Franciaország fregattok eladására készül, a szerződést talán már júniusban aláírják.

De az elnök kíséretében lévő Fabius külügyminiszter, a nem védelmi jellegű együttműködés kapcsán, több tízmilliárd dolláros üzleti lehetőségekről beszélt. Francia cégek kapcsolódhatnak be a sivatagi királyság űrkutatási, műhold fejlesztési programjába vagy az energetikába is. Atomerőművek építésére készül Szaúd-Arábia és e téren a franciák erősek, de bekapcsolódhatnak a napelem projektekbe is. Jeddában és Mekkában hamarosan metró épül, itt is szerepet kaphat a világ egyik vezető közlekedési óriása, az Alstom. Konkrétumokat egyelőre nem említett a francia miniszter, de közölte, hogy megalakul a két ország gazdasági vegyes bizottsága, amely évente kétszer ülésezik. Az első, júniusi tanácskozáson talán már bejelentenek néhány szerződéskötést is.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez