Vécépapír-gurigák zuhannak a Föld felé

Központ, van egy kis problémánk! – mondhatják hamarosan a Nemzetközi Űrállomás asztronautái. Vészesen fogy ugyanis a felszerelés a mellékhelyiségben. Az utánpótlásról a múlt héten elromlott Progressz M-27M teherűrhajónak kellett volna gondoskodnia.

Hogyan használják a mellékhelyiséget az űrben? A szinte minden földlakóban felvetődő kérdésre Sunita Williams kapitány adta meg a választ egy rövid videó-körúttal két évvel ezelőtt (lásd: lent). A két dologra két külön vákuum-berendezést használnak, rengeteg papírral és tasakkal együtt. Ez utóbbiak azonban most fogyóban vannak – jelentette az Interfax hírügynökség.

A kazahsztáni Bajkonurból április 28-án indult Progressz M-27M teherűrhajó mintegy 2 és fél tonna rakományt szállított volna a Nemzetközi Űrállomásra. Ez üzemanyagon, oxigénen, élelmiszeren kívül higiéniai eszközöket is tartalmazott. A küldetés azonban kudarcot vallott. A földi irányítók elveszítették a kapcsolatot a Progresszel és az irányíthatatlanná vált, most pedig folyamatosan zuhan a Föld felé. Darabjai holnap érhetik el a Csendes-óceán partjait Észak-Amerikánál, legalábbis az amerikai légvédelmi parancsnokság, a NORAD számításai szerint.

De mikor kaphat újabb pakkot a hat űrhajós? A Nemzetközi Űrállomás partnereinek egyeztetése alapján valószínűleg az amerikai Dragon teherűrhajóval érkezhet a következő ellátmány. Addig is takarékosságra intik az űrállomáson tartózkodó hat asztronautát, Samantha Cristoforettit, Scott Kelly-t, Mihail Kornyijenkót, Gennagyij Padalkát, Anton Skaplerovot és Terry Virts-et .

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez