Nem egészen törvényes, de hasznos a lehallgatás

Legalábbis a terrorizmus elleni harcban. Ezt állapította meg a fellebbviteli bíróság az Egyesült Államokban, ahol Edward Snowden leleplezései nyomán azt vizsgálják: törvényes-e magánszemélyek tömeges lehallgatása, amit az NSA végzett és végez a terrorizmus ellenes harc címén.

Loretta Lynch, az USA új igazságügyi minisztere úgy nyilatkozott a bíróság döntése után, hogy neki nincs tudomása arról, hogy illegálisan hallgattak volna le embereket az Egyesült Államokban vagy külföldön. A bíróság döntése nyomán az amerikai kongresszus újra megvizsgálja a terrorizmusellenes törvény, a Patriot Act erre vonatkozó részét, illetve az ehhez kapcsolódó kiegészítő intézkedéseket.

Edward Snowden, az NSA egykori informatikai munkatársa 2013-ban Hongkongba menekült. Ott néhány újságírónak elmondta: az NSA, az USA informatikai hírszerző szolgálata több millió mobiltelefont és számítógépet figyel szerte a világon. Edward Snowden leleplezései nyomán kiderült: az NSA figyelte Németország kancellárját, Angela Merkelt és a kínai vezetőket is. Első fokon az amerikai bíróság teljes mértékben az NSA-nek adott igazat. Most másodfokon árnyaltabb az ítélet: kimondja, hogy túllépte a hatáskörét az NSA, de minthogy ezt a terrorizmus elleni harc nevében tette, ezért a törvényhozásnak kell eldöntenie: jogosan-e, vagy sem?

Edward Snowden időközben Oroszországba ment. Nem térhet haza az Egyesült Államokba, mert ott a leleplezések miatt hazaárulással vádolják. Snowden folyamatosan teszi közzé a leleplezéseit. Legutóbb például az is kiderült, hogy az NSA kérésére a német titkosszolgálat megfigyelte az Élysée palotát is. Merkel kancellár ennek kapcsán úgy nyilatkozott: a titkosszolgálat a terrorizmus ellen küzd. Neki mint kancellárnak az a feladata, hogy eldöntse: mi a fontosabb? A magánélet szentsége, a szabadságjogok védelme vagy pedig a terrorizmus elleni harc? A döntés sem Amerikában, sem Európában nem könnyű.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez