Indiában bezárhat a Greenpeace

A Greenpeace környezetvédői azt mondják, kénytelenek leállni Indiában még ebben a hónapban, mert a kormány befagyasztotta a szervezet bankszámláit.

Már csak 30 napra elegendő forrásai vannak az irodai költségek és a bérek kifizetésére a Greenpeace-nek Indiában. Az indiai kormány a múlt hónapban blokkolta a környezetvédők számláit, mondván: megsértették az adótörvényeket,  és az ország gazdasági érdekei ellen dolgoznak.

A Greenpeace szerint az eljárás arra szolgál, hogy a kormány elhallgattassa a kritikusait. Az aktivisták úgy vélik: azért válhattak célponttá, mert kampányt indítottak olyan kérdésekben, mint a környezetszennyezés és a káros növényvédő szerek használata.

„Egy hónapunk van arra, hogy megmentsük az indiai irodánkat a teljes leállástól, és persze harcolni fogunk a belügyminisztérium döntése ellen, amely blokkolja az indiai számláinkat” – mondta sajtótájékoztatón a Greenpeace India munkatársa.

A szervezet egyébként már 14 éve van jelen Indiában, és 340 embert foglalkoztat. A belügyminisztérium képviselője a BBC-nek nem kommentálta a történteket. A múlt hónapban a kormány azt közölte, hogy azért fagyasztották be hat hónapra a Greenpeace számláit, mert a szervezet nem vallotta be mindazokat a pénzeket, amelyeket külföldről hozott be Indiába. A Greenpeace India ezzel szemben azt állítja, hogy igenis szabályosan járt el, betartotta a külföldi pénzügyi hozzájárulásokra vonatkozó szabályokat.

A Greenpeace és India között régóta húzódó vitában a kormány azzal vádolja a környezetvédőket, hogy megrekesztik  a gazdasági fejlesztéseket azzal, hogy tiltakoznak különböző nagy infrastrukturális tervek ellen. Márpedig Narandre Modi tavalyi hatalomra kerülése óra egy sor olyan, régóta várt reformot vezetett be, amelyek megkönnyítik a vállalatoknak az engedélyszerzést új projektek indításához.

A Greenpeace aktivistái ugyanakkor azzal vádolják a kormányt, hogy nem veszi komolyan a környezetvédelmi szempontokat, például lehetővé tette, hogy a védett zöldövezetekben is ipari tevékenységet végezzenek a cégek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez