Belpolitikai krízis Chilében: Csomagol a Bachelet-kabinet

A hír mindenkit váratlanul ért. Nem volt hivatalosan se sajtótájékoztató, se kormányszóvivői nyilatkozat, a chilei államfő, Michelle Bachelet a tévében, Mario Kreutberger helyi újságíróval beszélgetve hozta nyilvánosságra döntését, mi szerint úgy, ahogy van, meneszti a kormányt.

A lépésre akkor kerül sor, amikor az elnökasszony népszerűsége sohasem látott negatív rekordokat döntöget számtalan – többek között a családját is érintő – korrupciós botrány miatt. Bachelet úgy fogalmazott, hogy immár megkerülhetetlenül változásokra van szükség kormányában, hogy megvalósulhassanak egy sor fontos reform keresztülvitelére még a választások előtt tett ígéretei.

“72 órát adtam magamnak és a kabinetnek, hogy eldöntsük, ki megy és ki marad”

– mondta Bachelet az ország előtt, a Canal 13 műsorában. Azt is hozzátette, hogy szó sincsen kapkodó tűzoltásról, a kormány munkája egy percre sem áll le, azonban a személycserék elkerülhetetlennek tűnnek. Az egyetlen miniszter, aki maradhat posztján, a Hágában jelenleg a bolíviai-chilei területi viták meghallgatásán a chilei delegációt vezető Heraldo Muñoz, a külügyi tárca vezetője.

Nem csak a kormány leváltása volt Bachelet egyetlen példa nélküli lépése, az államfő ugyanis az elnököktől nem megszokott módon azt is elismerte, hogy nem kezelte megfelelően a fia, Sebastián Dávalos személye körül kirobbant korrupciós ügyet. Dávalos egyébként kihasználva a befolyásos rokonsága adta nem éppen legális lehetőségeket, közel 10 millió dolláros kölcsönt vett fel felesége számára. A pénzből később jelentős földterületeket vásároltak, amelyeken szép nyereséggel adtak túl. Az ügyet felkapta a sajtó, és az egyszerű föld-mutyi a Bachelet-kormányt alapjaiban megrázó skandalummá hízott, az elnök asszony tétova mentegetőzései – miszerint nem látta át fia ügyleteinek egészét – pedig már tűzoltásra sem voltak elegendők.

A kormány menesztéséről szóló szokatlan bejelentésre a legkülönbözőbb módokon reagált a közvélemény. A többségi hangok egyetérteni látszanak Bachelet döntésével, és bár az ellenzék szerint az ilyen horderejű nyilatkozatokhoz nem egy esti tévéműsor a megfelelő fórum, még a kritikusok szerint is szükséges volt a lépés.

Bachelet és Chile egyébként nehéz időket élnek. A számtalan természeti tragédia után a korrupciós ügyek – köztük a választási kampányok finanszírozása körül felszínre került szabálytalanságok – mélyen aláásták az ország politikai rendszerébe és gazdasági elitjébe vetett hitet. A korábban 2006 és 2010 között kormányzó Michelle Bachelet Chile első elnökasszonyaként vonulhatott be a történelembe, arról már nem is beszélve, hogy 80%-os, rekordnak számító népszerűségi mutatók mellett hagyta hátra az elnöki széket. Az állampolgárok egykori lelkesedése azonban mára alig 31%-ra olvadt, miközben kormánya egészét a választók 26%-a támogatja.(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez