Mamutok a szibériai Jurassic Parkban?

Sikerült feltérképezni a jégkorszak legnagyobb állatának génállományát. A tudósok szerint innen már csak egy lépés választ el a mamutklónozásig.

Nagy reményekkel kezdtek tanulmányozni egy 30.000 éves mamutleletet jakutföldi tudósok az év elején. A két éve felfedezett tetemnek még a szőrzetét is sértetlenül őrizte meg az állandóan fagyott szibériai altalaj. A mamut teljes génállományát azonban nem tudták megállapítani.

A problémát a Svéd Természettudományi Múzeum nemzetközi kutatócsoportja oldotta meg három ázsiai elefánt és két mamut DNS-ével. A két faj génállománya közötti különbségekből megállapították a mamutok bőrének, szőrzetének, zsírszöveteinek egyediségeit. Ezekből az adatokból már következtetni tudtak arra, hogyan voltak képesek az Északi-sarkon élni.

A kutatócsoport egyik tagja, az amerikai Vincent Lynch arról tájékoztatott a The Siberian Times cikkében, hogy ha mamutot nem is, de az Északi-sarki viszonyokat túlélni képes ázsiai elefántot már lehetne klónozni. Sikeres projekt esetén a szibériaiaké volna a következő lépés. A jakutföldi Kolima folyó közelében található Pleisztocén Parkban ugyanis a késő jégkorszaki körülmények rekonstruálásán dolgoznak. Valószínűleg itt találna otthonra a világ első mamutklónja.

Kép: Jakutföldi mamutlelet 2010-ből (Europress/AFP)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez