225 dolláron múlhat a sorsuk? Milyen úton haladnak az amerikai gyerekek?

Alice Goffman szociológus szerint alapvetően két út létezik jelenleg az Egyesült Államokban. Az egyik a kiváltságos helyzetben lévők előtt áll, akiket elsősorban a főiskola vagy az egyetem formál, a kisebb-nagyobb ballépéseket pedig megbocsájtja nekik a világ. Nem így a kevésbé szerencsések, akik generációk óta egy körkörös rendszerben ragadtak, amelyből szinte lehetetlen kitörni. Nekik főiskola és egyetem helyett a börtön jut.

Goffman hat évet élt egy problémás Philadelphiai negyedben, ahol végignézte, hogyan bánik a rendőrség és a társadalom a fekete és latin-amerikai tinédzserekkel. Az első 18 hónapban leírt minden olyan esetet, amikor a rendőrség valahogy beavatkozott a helyiek életébe, legyen szó igazoltatásról, motozásról, üldözésről vagy letartóztatásról. Ebben az időszakban összesen öt olyan nap volt, amikor nem volt mit feljegyeznie. Tizennégy alkalommal nézte végig, ahogy a rendőrök ütötték, rúgták vagy fojtogatták a már elkapott gyanúsítottakat, akik megbilincselve semmiféle veszélyt nem jelentettek.

Az egyik esetben egy testvérpárról volt a főszereplő. Egyikük, Chuck éppen utolsó évét végezte a gimnáziumban, amikor egy iskolatársa elkezdte szidni az anyját, a fiú erre belenyomta a srác fejét a hóba. A cikk elején említett kiváltságos helyzetben élők esetében ebből kisebb ügy lett volna az iskolán belül. Azonban Chuck ügyében bevonták a rendőrséget és súlyos testi sértéssel vádolták meg, annak ellenére, hogy az anyját szidalmazó fiúnak semmi baja nem lett.

Az éppen 18 éves fiú börtönbe került, az óvadékra pedig nem volt pénze a családjának. Hónapokon keresztül ült, amíg egyre csak tovább tolták a tárgyalás időpontját. Végül megúszta, mert ejtették a vádakat, azonban rengeteg tartozása lett az ügyintézés miatt. Mindennek ellenére, a következő év elején be akart iratkozni újra iskolába, hogy elvégezze utolsó évét, de mint kiderült, 19 évesen túl idős volt ehhez. Nem sokkal később pedig körözést adtak ki ellene, ugyanis nem tudta befizetni a 225 dollárt, ami összegyűlt a tárgyalások miatt. Így szinte egyik pillanatról a másikra egy iskolába járó diákból egy kibukott, menekülő bűnözővé vált. Mindezt azért, mert összeverekedett valakivel az iskola udvarán.

Alice Goffman TED-talkját itt nézhetik meg, igazán érdekes kérdéseket vet fel, illetve a végén kitér arra is, hogy bár szörnyű a helyzet, egyértelműen javuló tendenciát lehet észrevenni.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez