Új víz alatti ballisztikus rakétát tesztelt Kim Dzsong Un

A kommunista Észak-Korea állami hírügynöksége, a KCN azt közölte, hogy az új rakéta tesztje sikeres volt, és a fegyver „minden ellenséges erőt meg tud semmisíteni”. A rakétakísérletet Kim Dzsong Un, az ország első számú vezetője is végignézte, személyesen ő adta ki az utasítást a kilövésre.

Azt pontosan nem tudni, hogy mit is teszteltek az észak-koreaiak. A KCN hírügynökség azonban azt jelentette, hogy az új csodafegyver minden tekintetben a világ élvonalához tartozó „stratégiai fegyvernek minősül”. A víz alatti rakéta tesztelését Kim Dzsing Un észak-koreai elnök egy tengeralattjáróról kísérte figyelemmel. A KCN szerint a fiatal diktátor elégett volt a látottakkal. Független forrásokból azonban nem sikerült megerősíteni a rakétakísérlet sikerességét.

Az amerikai hadászati erők és a John Hopkins Egyetem koreai intézete szerint az észak-koreai hadvezetés új ballisztikus rakéta fejlesztésén dolgozik már egy ideje. Az új rakéta egyébként komoly fenyegetést jelentene, ha tényleg működőképes állapotban van, de az amerikaiak úgy vélik: az észak-koreai haditengerészet flottája rendkívül öreg és elavult ahhoz, hogy tengeralattjárókról üzemeltetni lehessen ezt az új típusú fegyvert. A dél-koreai hírszerzés azonban meg van győződve arról, hogy az északiaknak már vannak olyan kisebb hatótávolságú rakétáik, amelyekkel kisebb méretű atomtölteteket is célba lehet juttatni.

A világ egyik legelzártabb és legkeményebb kommunista diktatúrája  már több rakétát is tesztelt az emúlt években. Emellett három kísérleti atomrobbantást is végrehajtott, legutóbb 2013-ban. Ezeknek azonban elsősorban erőfitogtatás volt a céljuk, a rendkívül elmaradott ország fegyvereinek csapásmérő képességét kívánta demonstrálni velük..

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez