Az orvosok kérték. Betiltottak egy sorozatot Iránban

Az iráni egészségügyi rendszer már régóta gúnyok és élcek céltáblája a perzsa országban. De nemrégiben egy szitkom, amely kifigurázta és nevetség tárgyává tette az orvosokat, már túl messzire ment. Kivételesen azonban nem a hatóságoknak, hanem az egészségügyi szervezeteknek lett elegük a műsorból, és be is tiltatták azt.

A Mehran Modiri által rendezett, Dar Hasijehet című szituációs komédiát (ismertebb nevén szitkomot) március végén mutatták be először az állami hármas csatornán. A sorozat egy névtelen teheráni kórházban játszódott, ahol az orvosok, nővérek és betegek kerültek nevetséges helyzetekbe, vagy folytattak komikus párbeszédeket. Néhány részben úgy ábrázolták az orvosokat, hogy azok nem törődnek a betegekkel, vagy megfelelő szakképzés nélkül próbálnak gyógyítani. Az egyik epizódban – amely később komoly bírálatokat váltott ki az orvosokból – például azt mutatták be, hogy az orvosokat mennyire nem érdeklik a kórház által biztosított eszközök, mert azok mind rossz minőségűek, és inkább darts-játékhoz használják őket, mintsem műtétekhez. A Dar Hasijehet kitért az iráni egészségügyi rendszer más árnyoldalaira is: a hálapénzre, a kivételezésekre, az ellenőrök megveszthetőségére, a gyógyítás rovására menő munkahelyi flörtökre és kalandokra.

A rendező kijelentette, hogy a Dar Hasijehet megszületésében nagy szerepe volt az Egyesült Államokban vetített Srcubs (Magyarországon Dokik néven futott) szitkom sorozatnak, amely szintén rezidensek, tapasztalt orvosok és nővérek életét mutatta be egy kórházban, a humor eszközeivel.

A 48 éves Modiri 1993 óta gyárt szituációs komédiákat Iránban. Az iráni rendező alkotásai a legkedveltebb vígjátéksorozatok közé tartoznak a perzsa országban, általában 90 epizódból áll egy sorozat. A rendező rendkívül ismert fanyar – gyakran fekete – humoráról és meglepően egyszerű, mégis elgondolkodtató ábrázolásmódjáról. Ráadásul rendszerint aktuális problémákra mutat rá, legyen szó vallásról, politikáról vagy a társadalmi változásokról.

Mehran Modiri rendező
Mehran Modiri rendező

Modiri nem egyszer került már a hatóságok és a konzervatív vallási vezetők bírálatainak célkeresztjébe, de jelentős támogatókra tett szert a mérsékelt és reformista oldalon. Most a Róháni-adminisztárció adott neki engedélyt és nyújtott támogatást a Dar Hasijehet forgatásához. A mérsékelt, liberálisabb weboldalak és lapok, mint a Khabar Online vagy ISNA hírügynökség csak pozitív kritikákat írtak a sorozatról. Sőt, még a konzervatívok sem nagyon támadták a szituációs komédiát, például az Ali Khamanei Legfelső Vezetőhöz közel álló szervezetek is azt nyilatkozták, hogy “Modiri kiválóan parodizálja a kapitalista rendszert, miközben rámutat az embertelenségére”.

Azonban így is voltak, akiknek nagyon nem tetszett a sorozat, és mindent megtettek azért, hogy levetessék a televíziós csatorna műsoráról. Az iráni orvosi szervezetek szinte egyhangúlag ítélték el a Dar Hasijehet és követelték annak betiltását.  Alireza Zali, az iráni orvosi tanács elnöke levelet írt az iráni médiahatóságnak, hogy „azonnal vessen véget a sorozat vetítésének, mert az tönkreteszi az iráni orvosi szakma hírnevét”. Szerinte Modiri “durva gúnyt űzött” az iráni orvosokból, és megrontja a bizalmat a doktorok és a páciensek között. Ezt a levelet több tucat ismert iráni egészségügyi szakember is aláírta. Tüntetéseket szerveztek a televízió stúdiója elé, ezeken mintegy 7000 egészségügyi alkalmazott vett részt. Az orvosi szervezetek tárgyalást folytattak a kormánnyal, és végül sikerült is elárniük a műsor leállítását.

Azonban hiába állították le a 27-ik rész után a sorozatot, Modiri elérte, amit akart: társadalmi vita kerekedett az iráni egészségügyi rendszer állapotáról és az ágazatban dolgozók fizetéséről. Iránban jelenleg nincsenek megbízható statisztikák arról, hogy mennyit keres egy szakképzett orvos. A Mehr-hírügynökség szerint a hálapénzekből köszönhetően egy hónap alatt 20 000 – 25 000 dollárnyi összeget is zsebre tehet egy orvos, egy-egy komolyabb műtét pedig akár 10 000 dollárba is kerülhet.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez