Dokumentumfilm készül a rendőri brutalitásról… a kutyák ellen

Egészen meglepő és egyben tragikus jelenségre hívja fel az Of Dogs and Men című dokumentumfilm a figyelmet: a rendőri fegyverhasználatok csaknem a fele kutyák ellen (is) irányul, viszont egyetlen feljegyzés sincs arról, hogy egy rendőrt valaha megölt volna egy kutya.

A film előzetesében látható nő megmutatja, hogy történt: kezével pisztolyt formál és elmondja: “(a rendőr) elővette a fegyverét és egyszerűen fejbe lőtte a kutyát.” Egy másik megszólaló úgy emlékszik vissza kedvence elvesztésére, hogy “levadászták, miután hátulról rátámadtak.”

“Egyre több az állatok halálával végződő rendőri intézkedés a különleges egységek akciói során, vagy szimplán egy egyszerű vészhíváshoz való kiszállásnál. Az is előfordult már, hogy rossz címre mentek a rend őrei és ott lőtték le a család kedvencét” – mondja Michael Ozias, a film rendezője.

A lehetséges okot a filmben megszólalók abban látják, hogy egyre több a “kopogtatás nélküli házkutatás”, ami annyit tesz, hogy az intézkedő rendőrnek joga van mindenféle előzetes jelzés nélkül berontani valakinek a házába. Természetesen ehhez külön bírósági végzés kell, de az akciók magas száma azt mutatja, hogy nem túl nehéz hozzájutni egy ilyen papírhoz.

Ráadásul nemcsak az állatok járnak rosszul az ilyen akciók során. 2011-ben például egy csapat kommandós rontott Jose Guerena házába. A férfi meglepetésében és ijedtségében fegyvert rántott (ami az Egyesült Államok több részén általános reakció), mire 22 golyót kapott a rendőröktől. Végül semmi illegálisat nem találtak nála.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez