“Kétujjas teszt” leendő katonalányoknak

A két ujjas vizsgálat ellen tiltakozott a Human Rights’ Watch emberjogi szervezet abból az alkalomból, hogy katonaorvosi konferenciát rendeznek Indonéziában.

“A kétujjas tesztre szükség van, hogy megtudjuk: a lány, aki a hadseregben akar szolgálni nem rakoncátlan lotyó-e?”- erősítette meg a hadsereg szóvivője a brit Guardian tudósítójának kérdésére válaszolva. A két ujjas teszt nemcsak a szűzhártya meglétét hivatott ellenőrizni, hanem azt is, hogy az újonc jelölt folytat-e nemi életet? A vaginába való turkálást az újonc jelölt nők különösen megalázónak tartják Indonéziában.

A világ legnépesebb muzulmán államában viszont a szüzesség nagy értéknek számít. Nemcsak a hadsereg és a rendőrség, de más állami intézmények is élénken érdeklődnek iránta. Például a középiskolákban rendszeresen végeztek két ujjas vizsgálatokat, hogy meggyőződjenek arról: a lányok érintetetlenek. Sok helyen a vizsgáló orvos férfi, és ez rendkívüli mértékben zavarja a lányokat- írja a Human Rights’ Watch jelentése.

Az indonéz hadsereget viszont szemmel láthatóan nem aggasztja a nemzetközi tiltakozás. Aligha valószínű, hogy Bali szigetén, ahol az országos katonaorvosi konferenciát tartják egyszer csak bejelentik: vége a két ujj vizsgálatnak az indonéz hadseregben.

(Fotó:AFP)

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez