Rabszolgákat tartott egy fundamentalista hittérítő

A jórészt Észak-Amerikából érkezett hittérítők ott folytatják, ahol a portugálok pár száz éve abbahagyták – a maradék békében, elzártságban élő braziliai őslakókat is minden áron meg akarják téríteni. Közben rabszolgamunkára hurcolják őket, és megfertőzik Isten legnagyobb dicsőségére.

A számos botrány által ismerté vált észak-amerikai Misión Nuevas Tribus (MNT) egyik hittérítője ellen indult eljárás Brazíliában, mivel a férfi közel 100 zo’e indiánt dolgoztatott rabszolgaként. A vád szerint 2010 és 2012 között a misszionárius a zo’e törzs 96 tagját kényszerítette rabszolgamunkára. Az őslakosokat egy jól jövedelmező amazóniai dió gyűjtésére fogta be a hittérítő és egy helyi kereskedő.

Az elvégzett munkáért az indiánoknak használt ruhákkal, esetleg fazekakkal és egyéb használati tárgyakkal fizettek, és az ügyészség információi szerint nem kaptak megfelelő szállást, szabályosan éheztek, és többeket különféle betegségek kínoztak.

Az MNT hittérítője, Luiz Carlos Ferreira és Manoel Ferreira de Oliveira diókereskedő még 1987-ben – a szigorú törvényi tiltás ellenére – létesített telepet az addig a civilizációtól elzárt zo’e-k földjén. Ferreira meggondolatlan akciójának eredményeként mára a törzs egynegyed különböző behurcolt betegségek áldozatául esett. A brazil hatóságok 1991-ben kiutasították az MNT-t a törzs területeiről, sőt később a legfelsőbb bíróság ítéletében megtiltotta a térítőknek, hogy a misszionáriusok kapcsolatba lépjenek az őslakosokkal.

Ferreira taktikát váltott, a zo’ék területei szomszédságában épített új kolóniát és kicsalta az indiánokat védett lakhelyükről, hogy munkára fogja őket.

Az őslakos közösségek megőrzéséért és jogaik érvényesítéséért küzdő szervezet, a Survival képviselői az eset nyomán a civilizációtól elszigetelt törzsek kiszolgáltatott helyzetére hívják fel a figyelmet, ugyanis az illegális fakitermelés, és a drog-kereskedelem, valamint a törvényi előírások rendszeres megsértése több közösséget is a kihalás szélére sodort. (Fotó: AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez