5 milliárd eurós kártérítést is fizethet Párizs Moszkvának

Két helikopterhordozó hadihajóról kötött megállapodást Franciaország és Oroszország 2011-ben. Az ukrajnai konfliktus miatt Párizs felfüggesztette, de nem állította le végképp az üzletet. A párizsi Le Point szerint ennek az az oka, hogy Franciaország akár 5 milliárd eurós kártérítést is fizethet Oroszországnak.

A tárgyalások jelenleg is folynak a két Mistral hadihajóról, melyből az egyik, a Vlagyivosztok már el is készült. A másik, a Szevasztopol idén kell, hogy elkészüljön. Jelenleg az a helyzet, hogy Franciaország a remélt 1,2 milliárd eurós haszon helyett 2-5 milliárd eurós kártérítéssel számolhat – írja a Le Point. Francois Hollande elnök elismerte: Oroszországnak joga van a kártéritésre a Mistral ügyben, ha nem kapja meg a hadihajókat. Az ukrajnai válság miatt a NATO embargót mondott ki a katonai jellegű exportra Oroszország irányában. Emiatt a franciák nem szállíthatják le a hadihajókat az oroszoknak. Saját flottájuk sem tudja felhasználni a két méregdrága hadihajót, mert azok az orosz szabványoknak megfelelően készültek el.

Eladják egy harmadik félnek? Azt sem lehet – állítják az oroszok. Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes közölte: mindenképp megakadályozzák azt, hogy a két Mistral hadihajót más kapja meg! Erre a szerződés állítólag jogot ad Oroszországnak. A patthelyzet tehát teljes. Franciaország abban reménykedik, hogy az embargó megszűnik és így nem lesz akadálya a hadihajók átadásának. Francois Hollande elnök ezért is ment el Minszkbe, hogy támogassa Angela Merkel német kancellárt a fegyverszüneti megállapodás elfogadtatásában. Putyin és Porosenko megállapodása jól-rosszul tartja magát, de nyugalom nincs a fronton. Ezért az USA mindenképp ragaszkodik a fegyverszállítási embargóhoz. Akkor pedig Franciaországnak fizetnie kell Moszkvának: lehet, hogy ötmilliárd eurót  – írja a Le Point című francia hetilap.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez