Kafala, a modern rabszolgaság – sosem lesz vége?

Katar ügyesen halogatja a munkaügyi rendszer átalakítását. A háttérben azon országok kormányait „puhítja”, ahonnan a legtöbb vendégmunkás érkezik Katarba.

Ezúttal a Reuters hírügynökség készített összegzést a katari munkaügyi helyzetről. Pontosabban, inkább arról, hogy tudja az Öböl menti ország a végtelenségig halogatni a kafala rendszer eltörléséről tett ígéretei valóra váltását. A kafala valójában modern rabszolgaság. A vendégmunkás leadja útlevelét, nem hagyhatja el az országot, még sürgős családi okból sem. Munkahelyet nem változtathat, a munkaidő nincs szabályozva, a fizetés nagyon gyakran késik, a munkakörülmények veszélyesek. A 2022-es foci VB előkészületei miatt a kafala rendszer sok nemzetközi bírálatot kapott. Katar tavaly májusban megígérte, hogy 2015-ben eltörlik a kafala rendszert és új munkaügyi törvény születik. De a dohai kormány még mindig csak jövő időben beszél a törvényhozási folyamatról, holott lassan már letelik az év első fele. Pontos dátumot még senki nem említett.

A Reuters szerint nagy segítséget kapott Katar a Nemzetközi Munkaügyi Szervezettől (ILO), amely fél évvel elhalasztotta korábban beígért vizsgálatát. De még fontosabb Katar lobbizása az érintett kormányoknál. A másfél millió vendégmunkás túlnyomó többsége nepáli, indiai és bangladesi. De ezek a kormányok csak csendben figyelik a katari munkajogi helyzetet. Sőt még azokra a tanulmányokra sem reagálnak, amelyek szerint évente 400 halálos munkaügyi baleset történik. De ezekről csak utólag, késve érkezik információ, a koporsók hazajuttatása a legnagyobb titokban zajlik, az indiai, a nepáli és a bangladesi konzulátusok közreműködésével.

A nyugati kormányok hangosan elítélik Katart, közülük is a német a legszigorúbb, de a FIFA-ban az ázsiai, az afrikai és más fejlődő országok képviselői vannak többségben. És ők mindig kiállnak Katar mellett. De ehhez már Blatter FIFA elnök színfalak mögötti ügyeskedése is kell – állapítja meg a Reuters, amely végül leszögezi: egyelőre senki nem képes Katart a munkaügyi helyzet gyors és érdemi megváltoztatására rávenni. Persze előbb-utóbb majd megszületik az egy éve ígért új törvény, de akkor majd újabb haladékot fognak kiügyeskedni a gyakorlatba való átültetésre. És így fogunk eljutni 2022-ig, elkezdődik a VB és akkor már a világ a focival és a pazar létesítményekkel foglalkozik majd. Hogy a stadionok milyen áron készültek el, akkor más senkit nem fog érdekelni. Fotó:AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez