Kis pénz, kis foci, nagy pénz… – Ki diktál a brazil szövetségben?

„A brazil válogatottat egy, a Kajmán-szigeteken bejegyzett marketing cég állítja össze” Ezt írja egy brazil lap, a futballszövetség cáfol, de nem túl meggyőzően.

Hivatalos nyilatkozatot adott ki a Brazil Labdarúgó Szövetség (CBF) egy újságcikk miatt. Az Estado de S.Paulo című sportlap ugyanis azt írta, hogy az International Sports Events (ISE) marketing cégnek befolyása van a brazil nemzeti tizenegy összeállítására. A Kajmán-szigeteken bejegyzett ISE kommunikációs és marketing ügynökség a brazil válogatott minden barátságos mérkőzésének közvetítési jogáért egy millió dollárt fizet. Aztán az ISE adja tovább a közvetítési jogot szerte a világon, sokkal nagyobb pénzért. A sportújságírók alaposan átböngészték az ISE-vel kötött szerződést. Ebben például az áll, hogy ha Neymar, vagy valamelyik hozzá hasonló kaliberű sztár kimarad a csapatból, akkor a szövetségnek orvosi igazolással kell bizonyítani, hogy a sztárok sérülés miatt nem játszanak. Ellenkező esetben az ISE ötven százalékkal csökkenti a közvetítési jogdíjat. A CFA sértődött hangú közleményében leszögezi, hogy a brazil szövetség nem „árverezi” játékosait, a válogatottat a szövetségi kapitány állítja össze, kizárólag sportszakmai szempontok alapján.

Az újság azonban visszalapozott a történelemben. Az ISE-vel még a CFA egyik korábbi elnöke, Ricardo Teixera kötötte meg az első szerződést. Teixera 2012-ben egy zajos korrupciós botrány miatt lemondásra kényszerült és távoznia kellett a FIFA befolyásos végrehajtó bizottságából is. De a szerződést az ISE-vel utódai is megújították. Az ISE háza táján is érdemes volt szétnézni. Ez a cég valójában egy hatalmas szaúdi kommunikációs birodalom, a Dallah Albaraka Group kajmán-szigeteki leágazása. Márpedig a Dallah Albaraka is benne volt egy 12 millió dolláros kifizetéssel, abban a csúszópénzes botrányban, amelyikbe belebukott a FIFA ázsiai szervezetének korábbi elnöke, a katari Mohammed bin Hamman. Az ő sötét pénzmozgatásai már a katari VB rendezési jogának a de facto megvásárlását segítették elő. Erre szokták mondani „kicsi a világ”, különösen a foci világa, amelyet egyre inkább pénz irányít – a brazil szövetség sértődött cáfolata ellenére is.

Kép: Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez