Kína szépen lassan lehalássza Nyugat-Afrika partjait

És mind ezt illegálisan teszik, minden előírást és szabályt felrúgva – közölte a Greenpeace.

A kínai halászati cégek több száz hajóval vannak jelen Nyugat-Afrika partjainál, ahol rengeteg mennyiségű halat fognak ki anélkül, hogy a fogásaikat bejelentenék és tiszteletben tartanák a helyi kvótarendszer előírásait. Rashid King a Greenpeace egyik vezetője közleményben tudatta, hogy a kínai halászati cégek gyakorlatilag teljesen kiaknázzák a nyugat-afrikai vizeket és olyan helyen is halásznak, ahol nem lenne szabad. Minden ezt törvénytelenül és következmények nélkül hajtják végre – mondta Rashid, aki azt is megjegyezte, hogy a kínaiak súlyosan rongálják a környezetett és nem utolsósorban kihasználják a helyi hatóságok tehetetlenségét és gyengeségét, akik képtelenek fellépni az illegálisan működő kínai halászhajók ellen. Egyedül a kínai kormány tudná megfékezni a halászhajókat, de a pekingi vezetés tudomást se vesz róluk.

A Greenpeace 2000 óta gyújt információkat Kína és más nemzetek halászati tevékenységeiről Afrikában. Az adatokból kiderült, hogy a kínaiak követik el a legtöbb szabálytalanságot. Halászhajóik döntő többsége ugyanis nem használ megkülönböztető jelzéseket, rendszerint eltérő adatokat közölnek tevékenységükről és gyakran eltérő koordinátákat közölnek a valódi tartózkodási helyükről. A kínaiak emellett a lehető legkárosabb halászati módszerrel tevékenykednek, amivel súlyosan rongálják a tengeri élővilágot. A kínai halászhajók szinte egytől-egyig fenék-vonóhálót használnak, amit több helyen már betiltottak.

Komoly problémát jelent az is, hogy a nyugat-afrikai országok nem rendelkeznek hatékony halászati hatósággal, amely ellenőrizni tudná, és hatékonyan fel tudna lépni az illegális halászok ellen.  A Greenpeace jelezte, hogy a kínaiak mellett Európai Uniós, orosz, koreai és japán halászhajók is rendszeresen megsértik a szabályokat.

Kína 1985 óta halászik rendszeresen afrikai vizeken. Akkor még csak 13 halászhajóval voltak jelen, már azonban már több mint 460 hajóval garázdálkodnak Afrika partjainál.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez