A papok tükrének elfeledett titka – miért kellett elrejteni egy világtérképet?

Egy eddig elrejtett világtérképet találtak egy sintó szentély 19. századi tükrének hátoldalán.

A Kitano Tenmangu nevű sintó szentély papjai fedezték fel egy régi tükör hátoldalán azt a térképet, ami valószínűleg Japán világtól elzárkózó több évszázados korszakában készült.

„A tükrön talált térkép nagyon részletes”- mondta Sirae Hidenobu, a szentély egyik papja. „Ez azt mutatja, hogy abban az időben az emberek elkezdték keresni, hogy mi van a saját határaikon kívül a nagyvilágban.”

A tükör, melynek története a korai Meidzsi-korra nyúlik vissza (1868-1912), a nemzeti kincsként számon tartott szentély főépületében volt. Mintegy 108 centiméter átmérőjű, súlya pedig 200 kilogramm. A szentélyben egyébként a tanulás istenét dicsőítik. (A sintó vallás számtalan természeti istent ismer, különböző szentélyekben különböző istenekhez imádkozhatunk.)

japanmirror2

A tükröt az évek során számtalan látogató csodálta már meg, de a térképről nem is tudtak. A korábbi papok valószínűleg elfeledkeztek róla. A rejtett tekercset azután fedezték fel a tükör hátlapján, hogy a magasban egy másik tárgyat tisztítottak. A papok felmásztak, hogy megvizsgálják a tükör hátoldalát, akkor fedezték fel a téképet.

A térkép egyébként tartalmazza Afrikát, Európát, és Ausztráliát, de nincs rajta az amerikai kontinens. A térképen látható feliratok pedig a szentély 1880-as korszakát mutatják be.

Korábban is találtak már korai térképeket, de ez a tükör az egyetlen, aminek hátoldalán világtérképet találtak- mondta egy tisztviselő.

(Fotó:ASAHI)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez