Bűzöltél, koszoltál? – Akkor fizess!

Kemény büntetés a szaúdi állami légitársaságnak. A Saudi Arabian Airlines nem fizetett a kipuffogtatott káros anyagokért.

Az Európai Unió még 2012-ben hozott egy szabályt, amely a közösség húsz évre szóló, ambiciózus környezetvédelmi intézkedési csomagjába illeszkedett. A döntés szerint az európai légteret használó légitársaságoknak, a forgalom függvényében, fizetniük kell az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásáért. Ez a szabály óriási ellenkezést váltott ki a nem európai légitársaságok részéről. Később valamit enyhítettek a szabályok szigorán, de a lényeg nem változott: az európai légteret használó társaságoknak fizetniük kell a kvázi környezetvédelmi adót.

Az Európán kívüliek a verseny korlátozását emlegették, de ez az érv nem állt meg, hiszen a fizetési kötelezettség a kizárólag Európán belül repülő európai társaságokat is érintette. Végül is a legtöbb társaság beleegyezett a fizetésbe. Kivéve egy viszonylag kicsi amerikai céget, amely aztán 2013-ban meg is szüntette európai járatait. A nagy nemzetközi légitársaságok közül egyedül a Saudi Arabian Airlines nem alkalmazkodott a szabályokhoz. Most a belga légügyi hatóság, élve az unió adta felhatalmazással, 1,4 millió dolláros büntetést szabott ki a Saudiára, ahogy a hétköznapokban emlegetik a társaságot. Ez az első eset, hogy egy globális méretekben is komoly légitársaságot megbüntetnek az uniós szabályok megszegése miatt. Persze a jogi procedúra még hosszú lesz, kereskedelmi háborút senki sem akar. Egyelőre sem az Európai Bizottság, sem a szaúdi társaság vezérkara nem kívánja kommentálni a belga döntést. De a háttérben nyilván elkezdődtek a diszkrét konzultációk a lehetséges további jogi lépésekről, vagy valamilyen kompromisszumról.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez