Amikor a muszlim nők rappelnek – Hidzsáb Krónikák

Egy az Egyesült Államokban élő muszlim női hiphop énekes célja, hogy a számaival leszámoljon az iszlámmal kapcsolatos sztereotípiákkal és felhívja a figyelmet arra, hogy ugyanolyan joguk van rappelni, mint bárki másnak.

A Hidzsáb Krónikák egy Facebook-csoport, amit amerikai muszlim nők, hiphop énekesek, művészek és zenészek alapítottak. Céljuk egyértelműen a muszlim nőkkel kapcsolatos sztereotípiák lerombolása volt, és annak bebizonyítása, hogy ” rendelkeznek ritmusérzékkel, lélekből énekelnek és van is mit mondaniuk”. – nyilatkozott az egyik tag.

Nemrég megrendezték az első előadásukat a californiai Berkeleyben. Felhívták a figyelmet az amerikai muszlim közösségek helyzetére és a legtöbben egy számukra meghatározó történetet meséltek el, természetesen rímek formájában és dalba öntve. A rendezvény főszereplője Alia Sharrief volt, aki egyben a csoport alapítója is. Sharrief le akar számolni a muszlim közösségben uralkodó közvélekedéssel is, miszerint a “hiphop nem való a nőknek”.  “Az kétségtelen egy férfiak által uralt terület, de mi most megmutattuk, hogy velünk is számolniuk kell” – jelentette ki a hiphop énekesnő, utalva arra,hogy nemcsak muszlim férjeik és barátaik, családjaik, hanem a többi rapper sem nézi jó szemmel és nem hagyja kritika és beszólás nélkül a szerepléseiket. 

Sharrief Sacramentoban született és nőtt fel. Az első, bemutatkozó albumát (Mental Cycles & Mood Swings)  2012-ben adta ki, majd 2014-ben a következőt és most februárban készült el az első videoklipje. Ez utóbbival – a Who Ready című számával – nem kevés vitát váltott ki a rajongói és a hiphop körökben. Először is Sharrief azt mondta, hogy Malcolm X inspirálta őt. Másodszor a számot a palesztin kendőben adta elő, ami mára sok szubkultúrában egyet jelent az ellenállással, az elnyomás elleni örökös lázadással, viszont ez néhánynak nagyon nem tetszett, mert “kisajátította a szimbólumot, amit a saját céljaira, mintegy figyelemfelkeltő kellékként használta fel”. Nem is beszélve arról, hogy páran ” a palesztin terrorizmus népszerűsítésével vádolták meg őt”.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez