Homoszexuálisokat ítéltek el Marokkóban

Helyi és nemzetközi emberi jogi szervezetek is bírálják marokkói bíróságot, amely három év letöltendő börtönbüntetést szabott ki homoszexualitás miatt. A civil szervezetek szerint a marokkói hatóságok súlyosan megsértették az emberi jogokat és a három férfi azonnali szabadlábra helyezését követelik.

Három férfit ítéltek el Marokkóban, amiért szexuális viszonyt fojtattak egymással. Az egyik férfi 40 éves,, autószerelőként dolgozott, míg a másik egy 20-as éveiben járó fiatalember volt. A harmadik elítéltről csupán annyit tudni, hogy „kerítőként” tevékenykedett – közölte a marokkói Human Rights Association. A bíróság előtt mind a három férfi beismerte tettét, amiért három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték őket.

A New York-i székhelyű Human Rights Watch szerint a marokkói hatóságok súlyosan diszkriminálják a homoszexuálisokat az országban és a mostani ítélettel pedig nem csak a helyi, de a nemzetközi emberi jogokat is súlyosan megsértették. A HRW jelezte, hogy a 2011-ben módosított marokkói alkotmány 24. cikkelyének elméletileg garantálnia kellene az egyének „magánéletének sérthetetlenségét”.

Marokkó az arab világ egyik legfelvilágosultabb államának számít, de bizonyos értelemben még mindig konzervatív ország, ahol a törvény tiltja a homoszexualitás. A TelQuel hetilap legutóbbi novemberi felmérése szerint a marokkóiak 80%-a elítéli a homoszexuálisokat és támogatja megbüntetéseket. A HRW  felszólította a marokkói kormányt, hogy törölje el a büntetőtörvénykönyv 489. cikkelyét, amely a homoszexualitást bűncselekménynek nyilvánítja.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez