A pápa segítségét kéri a kolumbiai békéhez az ország elnöke

A pápától kér támogatást és tanácsot Juan Manuel Santos kolumbiai elnök a nehéz helyzetbe jutott béketárgyalások eredményességéhez, és ezért a jövő héten olaszországi látogatásra indul.

A katolikus egyházfővel folytatandó tárgyalásokon a fő téma persze  Ferenc jövő évre tervezett kolumbiai látogatása lesz, de az elnök szeretné egy békés Kolumbiában vendégül látni a pápát. Santos elmondta, hogy a pápa lelki támogatását kéri ,,Dios lo iluminé”, hogy ebben a nehéz helyzetben jó döntéseket hozzanak, amelyek a békét elősegítik.

Ferenc pápa nem egyszer imádkozott a kolumbiai békefolyamat sikeréért és beszédeiben megemlékezett az ottani konfliktusról, imádkozott a természeti katasztrófák áldozatainak lelki üdvéért. Santos elnök szerint ez azt mutatja, hogy a pápa odafigyel Kolumbiára.

A harmadik éve folyó havannai béketárgyalások újabb fordulóját csütörtökön kezdték el és igen jó kilátásokkal kecsegtetett, hogy újabb kormánytagok csatlakoztak a megbezséléshez. Havannába várták María Ángela Holguín kolumbiai külügyminisztert és Gonzalo Restrepo üzletembert.

A kép azonban gyökeresen megváltozott, amikor a kolumbiai kormányerők támadást intéztek Cauca megében a gerillák állásai ellen és 26 gerillát megöltek. Válaszul a FARC-gerillák felmondták a decemberben általuk egyoldalúan meghirdetett tűzszünetet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez