Elképesztő, hogy mit élt túl ez az orrszarvú

Napokig szenvedett a vadonban egy megcsonkított orrszarvú Dél-Afrikában, amíg a vadőrök rá nem találtak. Az orvvadászok nyugtatólövedékkel terítettek le a hatalmas állatot, majd gyakorlatilag teljesen eltávolították a több ezer dollárt érő tülkét. Ezt követően pedig hagyták szenvedni ahelyett, hogy legalább fertőtlenítették volna a sebét.

A megcsonkított négyéves nőstény orrszarvút borzasztó állapotban találták meg a vadőrök Lomabardini vadasparkban, Eastern Cape tartományban. A szerencsétlen állat sebe ugyanis teljesen elfertőződött, ezért azonnal műteni kellett. Az orvosok több órán át küzdöttek a napok óta szenvedő orrszarvú életért. Először a sebeit kellett megtisztítaniuk a kukacoktól és a lárváktól, aztán az orrcsontját kellett rendbe rakniuk, az ugyanis szinte teljesen szétroncsolódott, amikor az orvvadászok kivágták a szarvát.

Dr. Steenkamp, a Pretoriai Egyetem állatorvos professzora elmondta, hogy az orvvadászok hentesmunkát végeztek az orrszarvún. Az állat orrának egy részét el kellett távolítani, és külön orrjáratot és orrüreget kellett kialakítani. A műtétet azonban szerencsére sikerült elvégezni, és az orrszarvú is túlélte az életmentő beavatkozást. Az ápolók, orvosok és vadőrök ezért elnevezték Hope-nak, ami reményt jelent.

Hope a műtét óta állandó megfigyelés alatt áll, és a sebét különleges kötésekkel is ápolják, hogy mihamarabb begyógyuljon. A teljes felépülésére azonban még sokáig kell várni. Az orvosok szerint legalább egy év, mire Hope teljesen felépül, és ismét szabadon engedhetik a vadonban.

Dr. Steenkamp szerint komoly győzelem volt a négyéves nőstény állat megmentése, mert így a jövőben még lehetősége lesz arra, hogy utódokat hozzon a világra, ami nagyban segítené a kihalás szélére sodródott faj túlélési esélyeit. Az pedig szinte csoda, hogy Hope-nak sikerült túlélnie az orvvadászok horrorisztikus támadását.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez