Erős orosz válasz a NATO-hadgyakorlatra Északon

Skandinávia északi részén 115 vadászgép és hatezer katona vesz részt az Arctic Challenge nevű hadgyakorlaton. Vlagyimir Putyin 250 vadászgépet és 12 ezer katonát mozgósított az orosz oldalon.

Moszkva fenyegetésnek tekinti a hadgyakorlatot, amely a svédországi Lulea városában kezdődött el, és melyen kilenc állam légiereje vesz részt. Hat közülük NATO tagállam: az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Hollandia és Norvégia. Hozzájuk csatlakozott három semleges ország is: Finnország, Svédország és Svájc. A hadgyakorlat meg akarja nyugtatni az északi államokat, hogy a NATO képes megvédeni őket bármilyen esetleges orosz akcióval szemben.

Pontosan tudja ezt Putyin elnök is, aki óvakodna támadást indítani bármelyik NATO tagállam ellen. Hadgyakorlatot viszont rendezhet a távoli Északon, hogy megmutassa: az orosz légierő nem veszítette el ütőképességét annak ellenére, hogy az elmúlt 24 évben Oroszország jóval kevesebbet költött katonai célokra, mint korábban.

Moszkva és a nyugati világ jelenlegi konfliktusa az ukrajnai válsággal függ össze. A Krím-félsziget annektálása félelemmel töltötte el az Oroszország közelében fekvő államokat, melyek emlékeznek még Moszkva agresszív fellépésére a II. világháború idején, amikor szovjet csapatok foglalták el a három független balti államot, Észtországot, Lettországot és Litvániát, és mondvacsinált ürüggyel megtámadták a semleges Finnországot.

Kép: Europress/AFP

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez