Észak-koreai nukleáris robbanófejek iráni segítséggel ?

Magasrangú észak koreai szakértői küldöttség tárgyalt Iránban a nukleáris és a rakéta program összehangolásáról- közölte egy iráni ellenzéki szervezet Párizsban. Az Ellenállók Nemzeti Tanácsa 2002-ben tudatta a világgal: Irán legjobb úton van afelé, hogy atomfegyvere legyen!

Irán most sem mondott le arról, hogy atomfegyvere legyen!- állítja az ellenzéki szervezet, melynek információit nem lehet ellenőrizni. A szervezet arra hivatkozik, hogy az iráni forradalmi gárdában levő informátorai juttatták el hozzá a hírt az észak koreai delegáció látogatásáról a Khomeini Imám központban és más katonai bázisokon Iránban. Hat nagyhatalom megállapodott Iránnal arról, hogy az lemond a nukleáris fegyverkezésről, és cserébe feloldják a gazdasági szankciókat vele szemben. Ebben a helyzetben az iráni ellenzéki vád súlyosan esik a latba. Az viszont probléma, hogy semmilyen konkrét információ sem támasztja alá azt, hogy valóban járt észak koreai katonai küldöttség Iránban április utolsó hetében. Arról pedig végképp semmit sem lehet tudni, hogy ha járt is észak koreai katonai delegáció Iránban, akkor ott miről tárgyalt.
A két állam közötti katonai együttműködés már régóta aggasztja a CIA-t, de mivel két nagyon zárt rendszerről van szó, konkrét információk nincsenek. Észak Korea elnöke egyébként nemrég találkozott Hasszan Rohani iráni államfővel Dzsakartaban, ahol mindketten résztvettek az ázsiai-afrikai csúcstalálkozón. Csakhogy Észak-Koreában az államfő nem túlságosan jelentős személyiség, mert minden hatalom az Ifjú Generális, Kim Dzsongun kezében összpontosul. Ha valaki nem így gondolja, akkor könnyen járhat úgy mint az egykori hadügyminiszter, akit légvédelmi ágyúval végeztek ki az egész észak koreai elit szeme láttára. Átadott-e Irán haditechnikát a világtól elzárkózó kommunista államnak, ahogy ezt az iráni ellenzék egy csoportja állítja? Senki sem tudja bizonyosan az érintetteken kívül. Az viszont kétségtelen tény, hogy Észak-Korea ifjú diktátora rendszeresen fenyegeti atomháborúval a világot, és legutóbb már azt is hozzátette: nagy hatótávolságú rakétáik immár elérhetik az USA nyugati partját is…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez