Észak-koreai hackerek a jövő terroristái

A kommunista ország állítólag a kilencvenes évek óta folyamatosan fejleszti a hekkeléssel foglalkozó osztályát, a Bureau 121-et. Mostanra pedig hatezer alkalmazott dolgozik nap mint nap azon, hogy tökéletesítse a módszereket, melyekkel kulcsfontosságú létesítményeket béníthatnak meg és akár embereket is ölhetnek.

Mindezt Kim Heung-Kwang professzor mondta el a BBC-nek, aki még 2004-ben menekült el az országból. Húsz éven át tanított számítógépes ismereteket a Hamheung Egyetemen, most pedig arra szólította fel a nemzetközi szervezeteket, hogy avatkozzanak közbe, nehogy Észak-Korea komoly csapást intézzen valamely ország infrastruktúrája ellen.

Kim professzor elmesélte, hogy bár ő maga nem tanította hekkelésre diákjait, a legjobban teljesítő tanulókat hamar összeszedte a Bureau 121. Az észak-koreai kormányszerv állítólag nem is az országon belülről, hanem Kínából működik, és eddig rengeteg kibertámadásért tették felelőssé.

„Észak-Korea azért zaklat más országokat, hogy megmutassa: igenis komolyan kell venni őt” – mondta el Kim professzor. – „Ezek a támadások pedig ugyanolyan következményekkel járhatnak, mint az igaziak: városokat tehetnek tönkre és emberek halhatnak meg.”

Kim professzor szerint az lenne a megoldás a helyzetre, ha sikerülne Észak-Koreát letiltani, de természetesen ez nem ilyen egyszerű. Még ha az országból induló adatlekéréseket blokkolnák is, a legtöbb fenyegető szervezet – mint a Bureau 121 is – nem az országon belülről működik.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez