FIFA botrány: a latin-amerikai futball-oligarchia rémálma

Az Egyesült Államok szövetségi ügyészsége szerdán hozta nyilvánosságra a FIFA vezetőségének 14 tagja, illetve 25 hozzájuk köthető futballvállalkozó ellen indított vizsgálatot, amely gyümölcseként Zürichben az FBI több, mint egy tucat tisztviselőjét tartóztatta le.

A szerdai letartóztatásokat követően, a vádlottak névsorát tartalmazó listát böngészve első látásra szemet szúr a tény, hogy a piszkos 14 között kétharmados többséggel képviselteti magát a latin-amerikai futball-elit.

Az egyik legfajsúlyosabb személyiség a vádlottak padján a brazil José Maria Marin, a Brazil Labdarúgó-szövetség (CBF) áprilisban leköszönt elnöke, aki a 2014-és vb megrendezése mellett, a 2016-os rió olimpia szervezésében a FIFA küldötteként vett volna részt. A Marín nevével fémjelzett vb kérdéses beruházásai, valamint gyanús ingatlan és korrupciós ügyei miatt a vb-t megelőzően brazilok milliói vonultak az utcára. A brazil futballcsillag, Romário már 1994-ben felhívta a figyelmet a CBF-en berkein belül elharapódzó korrupcióra, és sikertelen aláírásgyűjtést kezdeményezett egy szenátusi bizottság felállítására, amelynek feladata a CBF átvilágítása lett volna. Dilma Rousseff államfő sem hullat majd valószínűleg sok könnyet, ha Marín csuklóján véglegesen kattanna a bilincs, hiszen a CBF egykori elnöke kitűnő kapcsolatokat ápolt a brazil katonai diktatúrával, amely annak idején Rousseffet is megkínozta.

Nem kevésbé illusztris személyiség latin-amerikai futball körökben az uruguayi születésű Eugenio Figueredo, a FIFA központi végrehajtó bizottságának tagja, valamint a Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség (Conmebol) egykori elnöke. Figeueredóra egyébként igencsak rájár a rúd, hiszen, amint Lynch szövetségi ügyész fogalmazott, korrupciós ügyei mellett az uruguayi futball-cárt az akár 10 éves börtönbüntetés mellett még észak-amerikai állampolgárságától is megfoszthatják a most kirobbant botrányt követő perben.

Nem járt jobban a 2014-es vb-n a közönség egyik kedvencének számító Costa Rica-i labdarúgást igazgató, kínai származású Eduardo Li sem, akit a közép-amerikai ország válogatottjának kitűnő szerepléséért 2014-ben még az év emberének is választottak hazájában. Lit most pénzmosással és csalással vádolják, ami az elmúlt 25 évben nagy szerepet játszhatott az üzletember tekintélyes vagyonának összeharácsolásában. A férfi letartóztatása után annak családja aggodalmának adott, hangot, miszerint Li magas vérnyomásban és cukorbetegségben is szenved, ez azonban minden bizonnyal nem hatja majd meg sem a svájci, és még kevésbé az USA hatóságait.

A FIFA vezetőségének másik bukott bajnoka a spanyol származású, majd venezuelai állampolgárságot szerzett Rafael Esquivel, aki 1987 óta a venezuelai szövetség alelnöke, majd pedig egy évvel később már elnöke. Esquivel nevéhez a hazai pályán is számtalan kétes ügy fűződik, például a 2007-es Copa América venezuelai lebonyolítása során kézen-közön eltűnt milliók.

A Nicaraguai Labdarúgó-szövetség is egy igazi veteránt tudhat a rács mögött, hiszen a szerdán lekapcsolt Julio Rocha 26 évig állt a szervezet élén, most pedig akár 20 évet ülhet a hosszú regnálása alatt elkövetett mismásolásért.

A latin-amerikai futball szerdán lekapcsolt prominens alakjai között továbbá ott találjuk a Trinidad és tobagói Jack Warnert, a FIFA volt alelnökét, aki óvadék ellenében tegnap elhagyhatta a börtönt. Szintén letartóztatták a paraguayi Nicolás Leoz-t, az argentín Alejandro Bruzacót, Hugo Jinkins, fiát Mariano Jinkins-t és a brazil José Margulies-t, így minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a FIFA-botrány szabályos kis vérengzést vitt végbe a latin-amerikai labdarúgásból meggazdagodó oligarchák soraiban. Az FBI adatai szerint a meglovasított 150 millió dollár közel kétharmada a Copa América közvetítési díjai és reklámbevételei körül párologott el.

Úgy tűnik érdemes lett volna hallgatni Romárióra és Maradonára, akik évek óta kígyót-békát kiabálnak a FIFA vezetőire, hiszen, ha a nemzetközi szövetség berkein belüli korrupcióról még Springfieldben Simpsonék is tudtak egy héttel az ügy kipattanása elűtt, úgy az elmúlt években tényleg strucc politikát kellett folytatniuk azoknak, akik úgy tettek, mintha ideát nem bűzlött volna messziről a foci üzlet.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez