Apple I – szeméttárolóban akadtak a 200 ezer dolláros darabra

Kábelkígyókba tekerve, egy elektronikus szeméttároló alján hevert az Apple I – a híres cég első számítógépes modellje, amelyet az alapítók még a két kezükkel készítettek. A gyűjtőknek ez most 200 ezer dollárt ér.

A szerencsés cég, amelynek szeméttárolójában a nem mindennapi darab felbukkant, az Egyesült Államok-beli Szilikon-völgyben működik, Milpitasban, Kaliforniában.  Az 1976-es Apple-modellt áprilisban egy hölgy névtelenül helyezte el a hulladékgyűjtőben, és most a vállalat keresi a nőt, mivel  a sokat érő darab árát meg szeretné osztani vele.

A CleanBayArea nevű cég ugyanis abban az esetben, ha értékes darabot talál a gyűjtőjében és azt értékesíti, akkor az érte kapott pénz felét átadja az eredeti tulajdonosnak. Amikor a szemetet szortírozták, nem vették rögtön észre, milyen becses darabra bukkantak. Ez lehetett a helyzet a hölggyel is, aki egy nagyobb csomag részeként dobta a tárolóba a masinát.

Ebből az Apple I komputerből összesen 200 darabot gyártottak, és csak 1976-ban volt a piacon – abban az évben, amikor Steve Jobs, Steve Wozniak és Ronald Wayne megalapították a céget. Ez volt az első termékük, és maga Steve Wozniak gyártotta a saját kezével. Akkor 666,66 dolláért adták el, ez mai értéken úgy 2,763 dollár lenne.

A gép ezerszer lassúbb a maiaknál és még fa alkatrészei vannak:  30 évvel ezelőtt készült, nincs monitorja, lényegében egy fadoboz. Rajta ott az Apple felirat, de nem az a logó, amelyet ma ismerünk. Amikor beazonosították, megnézték az interneten, és kiderült, hogy nemrég egy ugyanilyet 200 ezer dollárért vásárolt meg egy gyűjtő.

Amikor megmutatták egy másik gyűjtőnek, az ránézett, és csak annyit kérdezett: mennyit kérnek érte?

Most keresik az asszonyt, akinek a közelben kell laknia és az egyik munkatárs emlékszik is rá: fehér bőrű, 60 évnél idősebb. Remélik, hogy megtalálják a 100 ezer dollárral, hiszen már minden médium róla beszél…..

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez