Hitted volna, hogy teljesen legálisak ezek a rendőri praktikák?

Az Egyesült Államok a rendőri túlkapásoktól és brutalitástól volt hangos az elmúlt hónapokban, a pattanásig feszült helyzet pedig nem csillapodik. Tüntetések, sőt rongálás és agresszió ütötte fel a fejét az amerikai utcákon. Az itt következő rendőri intézkedések mellett, amelyeket a Daily Dot járt körbe, azonban nem is olyan meglepőek az ilyen reakciók.

Jump-out stratégia

A kiugrásként fordítható intézkedés lényege: néhány rendőr egy jelöletlen autóban pásztázza végig az utcákat, majd mikor bármilyen gyanús viselkedést tapasztalnak, kiugranak, hogy meglepetésszerűen csapjanak le a járókelőkre. Állítólag többször előfordult, hogy már kezükben a fegyverrel tették ezt. Máskor pedig egyből fizikai erőszakot alkalmaznak, megmotoznak mindenkit kérdés nélkül, vagy üvöltve kérdezik ki a „gyanúsítottat”.

Telefonbeszélgetéseket használnak bizonyítékként

Ezzel alapvetően két probléma is van. Az egyik, hogy túl gyakran élnek vele, és sok államban túl könnyen jutnak hozzá a felvételekhez. A másik pedig, hogy végtelenül komolyan veszi ezeket a bíróság, akkor is, ha esetleg helymeghatározásról van szó, pedig így könnyen tévedhetnek akár nagyobb távokat is. Rengeteg esetben nincs is szükség komolyabb bürokratikus köröket futni egy-egy telefonbeszélgetés megszerzéséért, egy híváslistát pedig szinte minden különösebb indoklás nélkül kiadnak a rendőrségnek.

A besúgórendszer kihasználása

Könnyen pótolható, olcsó munkaerőként használják az informátorokat, akik a legtöbb esetben valamilyen büntetés megúszásáért vállalják a sokszor veszélyes besúgói szerepet. Sokan közülük fiatal elkövetők vagy drogfüggők, és semmilyen választásuk nincs, viszont szinte semmilyen védelem nem illeti őket „munkájuk” során.

A hamis tanúzás elősegítése

A DNS teszteknek köszönhetően rengeteg korábbi bűnténynél tárták fel utólag, hogy az agresszív kihallgatásnak köszönhetően ismerték be az ártatlan gyanúsítottak nem létező bűneiket. Az úgynevezett Reid technika lényege, hogy meggyőzzék őket a bűnösségükről, és ez főként a fiataloknál és a mentálisan labilis embereknél jön be. A rendőrség tagjainak sokszor annyi a céljuk, hogy valakit rács mögé juttassanak, nem pedig az, hogy felderítsék a bűntényt. Erre végtelenül kézenfekvő megoldás lenne, hogy egyszerűen videóra vegyék az összes kihallgatást. Egyre több esetben így is történik, de azért a New York Magazine szerint a kihallgatásoknak még mindig komoly hányadáról nem lehet objektív információt szerezni.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez