Botrány Katarban: Kámaszútra-pózok egy napilapban

Kiderült: Katarban nem ajánlatos a világszerte ismert, több mint 2000 éves indiai szerelemi könyv képeit közzétenni egy napilapban.

Dzsáber al-Hármi, az as-Sark nevű napilap főszerkesztője ezen a héten futott bele a kínos incidensbe. Nem szándékosan: az újságíró a henna, a tetkók és a testfestészet negatív oldalaira és egészségügyi következményeire akarta felhívni a figyelmet. A cikk a női egészség és életmód rovatban jelent meg, és kép gyanánt egy teletetovált női kezet használtak fel.

Ám Hármi olyan mintát tett közzé, ami nem éppen elfogadott egy arab országban. A kézfejen ugyanis kicsiny, de jól kivehető rajzok voltak, az indiai Kámaszútra pozitúráival. Több sem kellett a saría alapján működő országban: elképesztő méretű komment-hadjárat indult, támadó és bíráló üzenetek százaival. A legszélsőségesebbek a lap betiltását követelték, sőt volt olyan is, aki a „tetkós nő személyazonosságát” akarta kideríteni, hogy az megkaphassa méltó büntetését. Mások szerint – bár kétségkívül “érzékeny” hibát ejtett az as-Sark napilap – emiatt még a főszerkesztőnek sem kellene lemondania.

XVMd657a556-087d-11e5-82f1-ffa40e4c35c4

Hármi vállalta a felelősséget és benyújtotta lemondását. Azt mondta, 25 éves újságírói munkássága alatt egyszer sem fordult elő ilyen dolog, és mindenkitől elnézést kért. „A mi értékeink és alapelveink olyan vörös vonalat jelentenek, melyet nem lehet átlépni. Én azonban megtettem ezt, és vállalom a következményeket” – írta ki a Twitterre. Hozzátette azt is, hogy a „többi felelőst” kirúgták a kiadótól.

A képek forrása: Europress/AFP

(Visited 7 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez