Atomenergiával „zöldebb” lesz az ország?

Japán 30 százalékkal csökkentené az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátását 2030-ig. Ehhez húsz százalékra kellene beállítani az atomenergia arányát az áramtermelésben.

 

Shinzo Abe kormányfő jelentette be Japán vállalását, amit majd hivatalosan az év végi párizsi klíma világkonferencia elé terjesztenek. Abe szerint ez a vállalás reális és ambiciózus. Nos, Japán némileg valóban nagyobb káros anyag kibocsátás csökkenésre készül, mint USA, de elmarad az EU negyven százalékától. Ahhoz, hogy a 30 százalékos csökkentési szándékból valóság legyen, jó néhány atomerőművet kellene újraindítani. Jelenleg egyetlen nukleáris reaktor sem üzemel Japánban. Ha minden jól megy, augusztusban helyezhetik üzembe a Sendai erőmű első reaktorát, szeptemberben a másodikat. Más erőműveknél, amelyeket a japán nukleáris főhatóság biztonságosnak ítélt, jogi akadályok vannak, mert a helyi zöldek bírósági úton támadták meg az újraindítást.

A japán közvéleményben a felmérések szerint 2:1 az arány az atomenergiát elvetők javára. Ezért sokan irreálisnak tekintik Abe újraindítási szándékait és azt is, hogy hosszabb távon 20-22 százalék legyen az atomenergia aránya az áramtermelésben. De még ilyen nukleáris szint mellett is jelentős maradna a gáz és olajtüzelésű erőművek aránya és szennyezése. A radikális környezetvédők szerint Japánnak, Fukusima tanulságai alapján, le kellene mondania az atomenergiáról, hiszen földrengés bárhol, bármikor lehet Japánban. Egyéb, megújuló források felé kellene fordulni, és javítani a hagyományosan termelt energia hasznosítását. Abe hosszú távú céljai között viszont semmi ilyesmi nem lelhető fel, mondják a japán programot bíráló környezetvédők. Fotó:AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez