Ha fegyverről van szó, semmi sem drága?

Szaúd-Arábia már tavaly is rekord mértékben növelte hadi kiadásait, a trend folytatódik. 5 év alatt 25 százalékkal nő a katonai költségvetés

Az IHS Jane’s biztonságpolitikai kutatásokkal foglalkozó intézet most tette közzé globális tanulmányát a fegyverkezési kiadások várható alakulásáról. Ha minden az előrejelzések szerint alakul, Szaúd-Arábia 2020-ig 25 százalékkal növeli katonai költségvetését. A mostani 48 milliárd dollárról hatvan milliárdra. Így a katonai kiadásokra legtöbbet fordító országok világranglistáján a nyolcadik helyről az ötödikre lép elő. Szaúd-Arábia 2014-ben 17 százalékkal növelte hadi kiadásait, ez világrekordnak számít. A sivatagi királyság elnyerte a világ első számú fegyverimportőrének címét is, megelőzve a sokáig vezető Indiát. Szaúd-Arábia jelenleg részt vesz a jemeni huszi lázadók elleni légicsapásokban és ugyancsak jelen vannak a szaúdi légierő gépei az Iszlám Állam elleni akciókban is. Néhány hete közölték Washingtonban, hogy az USA kétmilliárd dollár értékben ad el Szaúd-Arábiának rakétákat és harci helikoptereket, gyakorlatilag megvan a megállapodás Franciaországgal korszerű fregattok vásárlásáról is. Szaúd-Arábia megítélése szerint az Öböl menti térségben elhúzódó konfliktussal kell számolni, a szaúdiakkal szemben álló erők mögött pedig a térség másik nagyhatalma, Irán áll. Ugyanakkor épp most derült ki az IMF becsléséből, hogy Szaúd-Arábia a mostani pénzügyi évben 130 milliárd dolláros deficittel számol, ez a bruttó hazai termék húsz százalékának felel meg. Egy szaúdi intézet adatai szerint az év első négy hónapjában 50 milliárd dollárral csökkentek a királyság valutatartalékai. Persze még mindig hatalmas összegről, csaknem hétszáz milliárd dollárról van szó. Az olajár a jelek szerint nem esik tovább, sőt némi emelkedésre is lehet számítani, de a száz dollár körüli ár aligha tér vissza. Mindezek alapján Szaúd-Arábiának hosszabb távon is deficites költségvetéssel kell számolnia, ha megvalósítja fegyverkezési programját. Az IMF egyébként Szaúd-Arábiában idén a bruttó hazai termék 3,6 százalékos növekedésére számít.

Kép: Jizan provincia emírje, Mohammed Bin Nasser Bin Abdulaziz Al-Saud katonai támaszponton a szaúdi-jemeni határnál, 2015.04.05. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez