Kortárs táncfesztivál a Szenegál folyón

DUO SOLO Táncfesztivál. Ezt a nevet viseli az a kulturális rendezvény, amelyet immár 8. éve június végén Észak-Szenegálban, Saint- Louis városában rendeznek meg. Alioune Diagne fesztiváligazgató nyolc évvel ezelőtt egy olyan fesztivált álmodott meg, amely teret, kifejezési- és bemutatkozási lehetőséget ad a szenegáli és regionális kortárs táncművészeknek.

A DUO SOLO Táncfesztivál ma Saint- Louis városának 8 pontján, napi 10-12 válogatott előadással büszkélkedhet. A barátias, mondhatni családias légkörű fesztivál nézőközönség –bázisát a fellépők és a Szenegálban élő művészetkedvelő francia diaszpóra alkotja. A Francia Intézet és más szponzorok vállvetve támogatják a rendezvényt, hiszen a néptánc és népzene mellett eltörpül a kortárs művészetek, így a kortárs tánc ismertsége is Szenegálban.
Hardo Ka_1
Humorosan reflektált erre a kérdésre a Hardo Ka társulat, aki június 3-án, a fesztivál megnyitóján „Próba otthon” címmel mutatta be lebilincselő darabját. A duett- házaspár 40 km-re él Dakartól, Szenegál fővárosától egy kis faluban. Amikor odaköltöztek, a helyi szomszédok vagy nem ismerték a kortárs táncot, vagy nem értették, hogyan lehet munka ez. Ez a történet ihlette meg lényegében a félórás darabot, amely a fesztivál egyik legnagyobb közönségsikerét aratta. 4 műanyag szék, egy asztal, és Adama, egy peul hegedűs képezte a „díszletet”. Hangként először az úgynevezett ’Ataya’ tea-készítés zörejei szolgáltak, amelyet Adama készített el a színpadon. A darab humorosan követte végig a táncos- házaspár egy otthoni próbájának minden mozzanatát, az ötleteléstől a megvalósításig, a díszlet- és kosztüm választástól a világítás tervezéséig. Az egyszerű, de zseniális ötletektől hemzsegő darab kiszámíthatatlansága az első pillanattól az utolsóig lebilincselte a közönséget.
Hardo Ka_2
Pape fall június 4-ei bemutatkozó-előadása is a legemlékezetesebbek közé tartozik. Őt a mauritániai Francia Intézet fedezte fel. Egyszerű fiú, alig húsz éves. Iskolába nem járt, szabónak tanult. Színpadra született, őstehetség táncos. Expresszív játékával nincs az az érzelem, szorongás, fájdalom, vagy őrület, amit ne tudna kifejezni. A mozdulatok nagy része merész volt és újszerű: Pape játékán érződött, hogy a ’sufniban tanulta a táncot’, és képzett tanárok, és táncórák nélkül alakította saját, markáns táncstílusát.
Korzo Productions
Fatou Cisse. Családanya, szenegáli kortárs táncos, korszakalkotó művész. Fatou a péntek esti főműsor időben lépett színpadra 4 fős társulatával, amelyben Abdoulaye Camara, a budapesti IV. Afrika Expo és Vásár vendég előadóművésze is szerepelt. Néhány kiemelt darab a 8. DUO SOLO Táncfesztivál repertoárja közül, amelynek keretében burkina fasoi, kongói, mali, holland, és spanyol művészek is bemutatkoztak. Szilasi Ildikó Hermina, az Utazz Afrikába Utazási Iroda ügyvezetője, aki gyakran megfordul az UNESCO Világörökségi Helyszínként nyilvántartott koloniális Saint- Louis városában turista csoportjaival a fesztiváligazgatóval a továbbiakban is kapcsolatban marad, hogy a 9. DUO SOLO Táncfesztiválon egy magyar darab bemutatása is megvalósulhasson, 2016-ban.
(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez