Téli olimpia 2022: a kazah titkos fegyver

Utoljára győzködhette Almati és Peking a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) a svájci Lausanne-ban, hogy ők rendezhessék a téli olimpiát 2022-ben. Ütős érvvel állt most elő az eddig vesztésre álló kazah város.

A körülbelül 2.800 km hosszan húzódó Tien-san hegység lábánál fekszik Almati. A még áprilisban is havas hegycsúcsokon komoly síparadicsom szórakoztatja a helyieket és a külföldieket egyaránt. Itt a hó igazi. Ebből a triviális tényből indult ki a kazahok kétszer 45 perces érvelése a NOB előtt az elmúlt két napban.

A vetélytárs Peking hókészlete már jóval szerényebb. Ez is az egyik legnagyobb aggálya a rendezési jogról döntő bizottságnak. A kínai főváros és környékén rendezendő versenyekhez ugyanis rengeteg műhóra lenne szükség. Ez csak komoly környezeti beavatkozással lehetséges – figyelmeztet a NOB szemlebizottságának június eleji értékelése.

Mintha kezdenék belátni az igazi és a műhó közötti különbséget a NOB-nál is. A bizottság kanadai tagja, Dick Pound például arról beszélt az AFP hírügynökségnek, mennyire meggyőzte őt az ellenfél gyengéit (hó, víz, levegő, tapasztalat) hangsúlyozó kazah prezentáció. Az amerikai Larry Probst hasonlóan nyilatkozott: „Üzenetükben a valódiságra hívták fel a figyelmet. Az egész a hó kontra műhóról szólt. Szerintem ez hatott.”

Hogy mennyire volt sikeres a kazah lobbi, egyelőre nem tudni. Mindenesetre Almati 1,7 milliárd dolláros költségvetését kockázatosabbnak tartja a NOB szemlebizottsága az 1,5 milliárdos pekingivel szemben. A végső döntést, hogy ki is rendezi a téli olimpiát 2022-ben, július 31-én hozza meg a NOB Kuala Lumpurban.

Kép: Almati (TCsO)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez