Versenyre keltek az afro-kubai hajkoronák Havannában

A havannai kulturális központ új felhívással fordult az ország polgáraihoz: megrendezik az afrokubai hajkorona ünnepét. A versenyre a hétvégén került sor.

 

A hétvégi  esemény Susana Delahante fiatal afro-kubai performance művész ötlete és a célja az, hogy a felszín alatt még mindig megbúvó rasszista ellenérzéseken segítsen enyhíteni a szigetországban. 

Susana Delahante nemzetközileg is ismert Havannában élő 30 éves afro-kubai művésznő a versenyre a fekete és félvér honfitársait hívta meg három hajkategóriában: természetes, fonott és egyesített vagy vasalt formában. Ezek azok a hajfésülési formák, amelyeket a helyi fekete kubai nők a leggyakrabban viselnek.

Hetven kubai nő vonultatta fel hajkoronáját szombat este és a természetes afrokubai hajkorona kategóriában a 72 éves Felicia Solano nyert, míg  afro- fonatjaival és gyöngyökkel dekorált frizurájával 15 éves  Marbelys Gonzalez vitte el a képzeletbeli pálmát. Simára vasalt hajjal senki sem nevezett.

Cuba Hair black (9)

Cuba Hair black (5)

A gyönyörű hajviseletek és a szép sötét bőrszín versenye azért is fontos – a szervező szeirnt – mert Kubában minden ellenkező igyekezet ellenére 50 év forradalom után is e kettő kevésbé számít szépnek és vonzónak, mint a fehér bőrszín és a világosabb haj.

Kuba lakosságának túlnyomó többsége a spanyol gyarmatosítók és azok afrikai rabszolgáinak a leszármazottai, valamint e kettő keveréke. A kubai népszámlálás során a lako sság 64 százaléka vallotta magát a fehér fajtához tartozónak, 26,6 keveréknek és 9,3 feketének. A kubai forradalom évei alatt a kubai feketék jelentős csoportjának sikerült felkerülni a középosztályba és az elit soraiba, sokan végeztek egyetemet, szereztek tudományos fokozatot. Ennek ellenére a lakosság fekete tagjai körében több a kevésbé képzett és rosszabb anyagi körülmények között élő, mint a fehérek között.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez