Gyerekek százai haltak meg a jemeni konfliktusban

Legkevesebb 279 gyerek vesztette életét és 402 sebesült meg a jemeni fegyveres konfliktus súlyosbodása és a külföldi katonai beavatkozás kezdete, március 26 óta – közölte Farhan Haq, az ENSZ-főtitkár helyettes szóvivője.

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) összesítése szerint az elmúlt tíz hétben a fegyveres viszályban körülbelül négyszer annyian haltak meg, mint az azt megelőző egy év erőszakos cselekményeiben: abban az időszakban 74 gyerek vesztette életét és 244 sebesült meg – mondta Haq.

Nem tárgyalnak a lázadók

A kétnapos késéssel megkezdődött béketárgyalások keddi napján a húszik és a velük szövetséges, Ali Abdalláh Száleh volt jemeni államfőhöz hű erők képviselői Iszmail Uld Sejk Ahmeddel, az ENSZ jemeni megbízottjával egyeztettek. A világszervezet illetékese a külföldre menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök vezette kormány képviselőivel folytatott megbeszéléseket az előző napon.

Az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint a konfliktusban érintett felek álláspontja egyelőre annyira távol áll egymástól, hogy a közvetítők úgy döntöttek, először külön-külön ülnek tárgyalóasztalhoz a küldöttségekkel.

„Visszautasítjuk a párbeszédet azokkal, akik semmilyen legitimitással nem rendelkeznek” – jelentette ki Mohamed Zubairi, a húszi delegáció egyik tagja, közvetlen tárgyalásokat szorgalmazva a Jemenben beavatkozó koalíciót vezető Szaúd-Arábiával az „agresszió beszüntetése” érdekében.

A béketárgyalások idején is folytatódtak a harcok

Folytatta a jemeni célpontok bombázását a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció szerdán is, a jemeni polgárháborúban szemben álló felek között zajló genfi béketárgyalások ellenére.

A jemeni húszi lázadók ellen fellépő arab koalíció katonai támaszpontok ellen intézett légitámadásokat a fővárosban Szanaában, valamint az ország középső részén, és most első ízben a nyugat-jemeni Mahvít tartományra is kiterjesztette támadásait. Mahvít egyike azoknak a kevés tartományoknak, amelyeket eddig nem bombázott a koalíció.

Több ezer áldozat

Jemenben négy éve, 2011-ben kezdődött a politikai válság azzal, hogy a tömeges tüntetések miatt lemondásra kényszerült Ali Abdalláh Száleh volt államfő. A politikai ellenlábasok közötti, három évig tartó béketárgyalások nem vezettek eredményre, ami a központi hatalom meggyengüléséhez vezetett.

Jelenleg a síita húszi lázadók harcolnak az új elnök, a konfliktus elől külföldre menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A felkelők visszaszorítása érdekében Szaúd-Arábia nyolc arab ország támogatásával légi hadműveletet indított. A szövetségesek március 26. óta támadják légicsapásokkal a húszik állásait. A polgárháború és az arab koalíció beavatkozása következtében emberek ezrei haltak meg, váltak menekültté saját hazájukban, illetve nélkülöznek napi szinten.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez