Hónapokig készült a gyilkolásra a fehér terrorista

Hónapokon át készült a vérengzésre az a fehér férfi, aki szerda este kilenc afroamerikai hívőt ölt meg a dél-karolinai Charleston egyik, feketék által látogatott, nagy múltú metodista templomában.

Az amerikai média szerint a lövöldözőt, a 21 éves Dylann Storm Roofot fél nappal a gyilkosság után, helyi idő szerint csütörtök hajnalban fogták el, órákig tartó rendőrségi hajtóvadászat után. Mint kiderült, a férfi egy órán át bent volt a templomban, mielőtt lövöldözni kezdett.

Egyik barátja, Dalton Tyler közölte az ABC televízióval, hogy a férfi körülbelül hat hónapon át készült “valami hasonlóra”. Nagy híve volt a fehérek és a feketék faji elkülönítésének, folyton panaszkodott, hogy a feketék hatalmukba kerítik a világot, és a fehéreknek tenniük kell valamit ez ellen. Egy másik barátja azt mondta, hogy a gyanúsított a múlt héten azt hajtogatta, hogy néhány embert meg akar ölni, de senki sem vette őt komolyan.

A kilenc halálos áldozat – hat nő és három férfi – egyike Clementa Pinckney dél-karolinai szenátor és egyben a templom vezető lelkipásztora. Rajta kívül Roof meggyilkolt három másik lelkészt, egy könyvtárost, egy középiskolai edzőt, egy kormányzati tisztségviselőt, egy egyetemi felvételi tanácsadót és egy fiatalt, aki nemrég fejezte be egyetemi tanulmányait. A rendőrség azt mondta, a lövöldözés egy órával azután történt, hogy Roof egyetlen fehér résztvevőként csatlakozott a templom alagsorában minden szerda este megtartott bibliaoktatáshoz.

Sylvia Johnson, a meggyilkolt szenátor egyik unokatestvére az MSNBC amerikai televíziós csatornának úgy nyilatkozott, egy túlélő szerint a fegyveres ötször töltötte újra pisztolyát a támadás során, annak ellenére, hogy többen könyörögtek neki, hogy hagyja abba.

Carson Cowles, Roof nagybátyja a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, Roof apja nemrég születésnapi ajándékként lepte meg a fiatalt egy 45-ös kaliberű pisztollyal. Korábban Barack Obama amerikai elnök megjegyezte, a tragédia újabb példája annak, hogy a lőfegyverek micsoda károkat okoznak az Egyesült Államoknak.

A Southern Poverty Law Center (SPLC) elnevezésű jogvédő központ közölte, 2003 óta 4120 alkalommal követtek el gyűlölet-bűncselekményeket, egyebek mellett 56 gyilkosságot az ország területén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez