Békülnek a tuaregek

A tuareg felkelők aláírták a béketervet a mali kormánnyal. A fekete többségre támaszkodó kormányzat nagyobb autonómiát ad az ország északi felén élő szaharai népnek.

A mali kormány képviselői és az ország északi részén a kormánycsapatok ellen küzdő tuareg szövetség vezetői szombaton béketervet írtak alá, amely nagyobb autonómiát kínál a tuareg lakosságnak, s ezzel a remények szerint véget vet a harcoknak.

Mali északi részén az afrikai ország 1960-as függetlenné válása óta négy felkelés robbant ki: az itteni arab és tuareg lakosság úgy érzi, hogy az országot irányító, s a déli körzetek fekete lakosságára támaszkodó kormányzatok háttérbe szorították, marginalizálták őket. A legutóbbi, 2012-es felkelés ráadásul lehetővé tette, hogy Mali északi részén szélsőséges iszlamista csoportok vegyék át az uralmat: ezt követően azonban a franciák, az egykori gyarmattartók katonailag beavatkoztak, jelenleg pedig mintegy 11 ezer fős ENSZ-erők állomásoznak az országban.

Megfigyelők azt remélik, hogy a mostani békemegállapodás nyomán a kormánycsapatok az eddiginél hatékonyabban tudják felvenni a harcot a Mali északi részén továbbra is befolyással bíró szélsőséges iszlamistákkal.

A megállapodás értelmében az északi körzetek regionális parlamentet és saját biztonsági erőket kapnak. Ugyanakkor ez nem lesz teljes autonómia, noha a tuaregek eredetileg ezt kérték. A bamakói vezetés emellett ígéretet tett egy különleges fejlesztési terv kidolgozására. (MTI)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez