Titokzatos kőkorszaki műremekek az isten háta mögül

Egy brit dokumentumfilmes stáb meghökkentő felfedezést tett Kolumbia a világtól elzárt őserdeiben forgatva. A 12 000 négyzetkilométeres Chiribiquete nemzeti park, nehezen megközelíthető vadonjában Mike Slee és társai korábban sohasem látott barlangrajzokra bukkantak egy olyan területen, ahol számos, a civilizációtól ma is elzárt törzs is él.

 

A Chiribiquete Cerro Campana néven ismert régiója a földrajztudomány egyik fehér pontja, amelyről gyakorlatilag nem készültek térképek, nem áll rendelkezésre szinte semmilyen írott adat és a környéken nem települtek kommunikációs rendszerek sem, így a buja, zöld őserdő titkai jó részét sikerrel rejtette el a kíváncsi szemek elől.

A britek által felfedezett rajzok embereket jaguárokat, krokodilokat és szarvasokat és a környék rendkívül gazdag faunájának egyéb kincseit ábrázolják, és minden bizonnyal szakértők egész hadának adnak majd évtizedekre elegendő munkát.

b601537b-f3e9-4fa2-8d34-9bbedd3464f3-1020x612

“A rajzokat nézve teljesen átéreztem a művészek elragadtatását és csodálatát az őket övező végtelenül gazdag vadvilág és a dzsungelben mindenhonnan fakadó élet milliónyi megnyilvánulása előtt”

Mondta Slee a művekről beszélve a The Guardiannak, és hozzátette, hogy nagy tisztelettel adózik “kőkori elődei munkáinak”, hiszen a rajzokat készítő, valószínűleg a karijona törzshöz tartozó művészt egyszerű eszközeivel, afféle ős-természetfotósként mai utódjainak munkájához nagyon hasonló műfajt művelt. A pontosan rögzített apró részletek arra engednek következtetni, hogy az ősi rajzolók rendkívül jól ismerték életterük biológiáját és faunáját. A szakértők szerint a művek jó 20 000 évvel ez előtt készültek, azonban a korukat szénizotópos vizsgálattan lehetetlen meghatározni, mivel rajzokat egy fém-dioxid alapú keverékkel vitték fel a kőre.

A barlangrajzok és a karijonák ősei által vászonként használt szikla a Chiribiquete számtalan csodájával együtt Slee “Colombia: Wild Magic” című, az érintetlen kolumbiai őserdőket bemutató dokumentumfilmben lesz majd látható. Mike Slee volt egyébként az alkotója az egyedülálló, Flight of the Butterflies 3D című háromdimenziós dokumentumfilmnek.

A “Colombia Wild Magic” jövőre kerül majd a mozikba az Egyesült Királyságban, a rendkívül változatos kolumbiai élővilág a Slee-tól megszokott látványos légi felvételeken és meghökkentő részletek felvonultató szuperplánokon tálalva különleges ínyencséget jelenthet a természetrajongók számára.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez