Több száz migránst mentett meg egy norvég hajó a Földközi-tengeren

Több mint hatszáz migránst mentett meg a Földközi-tengeren hétfőn egy norvég hajó, amely egy európai uniós tengeri műveletben vesz részt a térségben – közölte a norvég rendőrség.

A rendőrség Twitter-üzenete szerint a Siem Pilot nevű hajó által felvett menekültek mind jól vannak. A hajó számos terhes nőt is kimentett a tengerből.

Bár Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, a Siem Pilot szállítóhajóval – amelyet egyébként eredetileg északi-tengeri olajfúrótornyok kiszolgálására építettek – részt vesz a Poszeidón nevű uniós tengeri műveletben. A tengeri művelet az illegális bevándorlás megfékezését célozza.

Az elmúlt hónapokban egyre drámaibb méreteket öltött a Dél-Európába irányuló illegális migráció: Észak-Afrikából, döntően Líbiából embercsempész bandák túlzsúfolt lélekvesztőkön indítanak útnak főként Olaszország partjai felé a háborúk, egyéb konfliktusok, illetve a nyomor elől menekülő afrikai, közel-keleti, ázsiai embereket. Eddig csak idén több ezren vesztek a Földközi-tengerbe, miután gyakran éri baleset a nyílt vízen a rossz állapotú és túlzsúfolt lélekvesztőket. (MTI)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez