Bosszúpornó: itt az első eljárás

Még mindig megy a vita arról, hogy hogyan lehetne megszüntetni teljesen Japánban a bosszúpornót, vagyis azt amikor egy férfi pornóképeket oszt meg az interneten volt szerelméről, vagy ismerőséről annak engedélye nélkül.

Japánban közben egy üzenetküldő alkalmazás, a LINE nevű applikáció segítségével indult meg az első büntetőeljárás. Korábban már írtunk arról, hogy a kormány milyen intézkedéseket kíván tenni a helyzet kezelésére, és bizony komoly büntetésre számíthat, akit bosszúpornó miatt elítélnek.

A rendőrség most letartóztatott két férfit, akik meztelen képeket osztottak meg egy fiatal lányról, annak engedélye nélkül, áprilisban. Különböző japán hírforrások szerint a két férfi Kazuki Ucsikava (27) és Takuma Takakubo (26) az elmúlt néhány évben nagy port kavart esetek, és a törvényhozás ellenére a LINE nevű alkalmazásban küldték tovább a képeket. A sértett lányt nem nevezték meg.

A lány csatlakozott egy online beszélgetéshez a LINE alkalmazásban, miután a megismerkedett Takakubo-val és barátaival egy másik internetes oldalon. A srác valahogyan megszerezte a lány meztelen képeit, és megosztotta azokat a csoportban. Ucsikava ezek után továbbosztotta a képeket még három csoportban. Ucsiakava a rendőrségen bevallotta a bűncselekményt.

Még nem világos, hogy pontosan hány ember osztotta tovább ezeket a fotókat. Az NHK közszolgálati televízió szerint közel 60-an. A rendőrség szerint ez az első büntetőeljárás Japánban bosszúpornó miatt. A tavaly hozott törvények után a bosszúpornó jelentősen csökkent az országban. Japánban ilyen jellegű bűncselekmény miatt akár 3 év börtönbüntetés is kiszabható.

A LINE a japánok körében a legnépszerűbb és legelterjedtebb üzenetküldő szolgáltatás. Az applikáció kapcsán már számos esetben történt zaklatás, csalás, sőt gyilkosság is az elmúlt években.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez