Megbánták, hogy Brüsszel helyett Moszkvát választották?

Hosszú, forró nyarat jósolnak Örményországban, de nem a meteorológusok, hanem a politikai elemzők. A hét eleji tüntetéseket jóval komolyabb erők mozgatják, mint az áram árának emelése.

A tüntetéssorozat a hétvégén indult Jerevánból. Vasárnap még csak az ülősztrájkolókkal, hétfőn már a belvárost lezáró demonstrálókkal nézett szembe a rendőrség. Mivel a második napon vízágyúkkal oszlatták fel az 5-6.000-es tömeget, a fővároson kívül tegnap már Gjumriban és Vanadzorban is tüntettek.

Az elégedetlenséget az váltotta ki, hogy két év alatt már harmadszorra emelik az áram árát. Augusztus elsejétől 16 százalékkal növekszik a lakossági áram fogyasztói ára. Ezzel nemcsak a villanyért, de a különböző termékekért is többet kell majd fizetni.

Az örmény társadalom harmada él szegénységben – jelentette ki Richard Giragosian a független örmény Regional Studies Center igazgatója a Business New Europe honlapján. A szociális problémák mellett azonban a kaukázusi állam geopolitikai helyzetéről is árulkodnak a mostani tüntetések.

APTOPIX Armenia Protest

Az örmény energiaszektor ma már teljesen Oroszországtól függ. Az állam fokozatosan engedte át érdekeltségeit orosz társaságoknak az elmúlt 15 évben. Az örmény áramszolgáltató 2006-ban került orosz többségi tulajdonba. Ez önmagában még nem volna nagy baj. A problémát a korrupció okozza.

Konfliktus támadt az áramszolgáltató orosz tulajdonosai és az örmény kormány között, rebesgették már régóta az orosz Nyezaviszimaja Gazeta ma reggeli cikke szerint. Miközben az indokolatlan kiadások miatt egymást vádolják a felek, a hiány kitöltését a lakosságra hárítják az áremelésekkel.

Mindez nagyon nem tesz jót akkor, amikor csábító brüsszeli ajánlat híján Moszkva megnyerte az Eurázsiai Gazdasági Uniónak Jerevánt. Ha túl sokat nem is, de némi javulást mégiscsak vártak a januártól induló integrációtól az örmények. Hideg zuhanyként érte most őket az áremelés – magyarázta a Globális és regionális együttműködések elemző központjának munkatársa, Sztyepan Grigorjan az orosz napilapnak.

A tüntetések folytatódhatnak Örményország szerte – értenek egyet Grigorjannal a másik tekintélyes orosz lap, a Kommerszant által megkérdezett elemzők. A fő kérdés az: mekkorára dagadhat az elégedetlenség? Valószínűleg nagyra, mivel a mostani megmozdulásokat a „Nem a lopásra!” társadalmi szervezet kezdeményezte. Az aktivisták az Oroszországra egyaránt igennel szavazó kormánytól és annak ellenzékétől is függetlenek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez