Hová tűnnek el a gleccserek Peruból

Perui Andok a gleccserek világa: az ország területén lévő 2679 gleccser az ottani 19 magas, a Kordillerák részét képező hegységében található.

A tudósok most megkongatták a vészharangot, hiszen azt észlelték, hogy a gleccserek 42,6 százaléka egyszerűen eltűnt. Az elmúlt negyven évben ugyanis szokatlanul meleg telek közsöntöttek az országra, még akkor is, ha ezt  a lakói nem így érezték. A kis gleccserek pedig olvadásnak indultak, klönösen azok, amelyek kiterjedése egy négyzetkilométer közelében volt. Az összes elovadt gleccser pedig a 870,66 négyzetkilométert teszi ki – ennyivel csökkent az ország vízkészlete is.

Az egyik példa erre a Cordillera Blanca, vagyis a Fehér Kordillerák, amelyek az ország északi régiójában, Ancashban található, mindössze 407 kilométerre  fővárostól, Limától. Ezen a vidéken 755 gleccsert ismernek és az egyik legvonzóbb turisztikai célpont az országban. S most ez a legveszélyeztetettebb része a perui gleccservilágnak: eddig 87 százalékban elolvadtak a jeges övezetek – vagyis eltűnt a gleccser. Hogy mi a teendő? Erre még a tudósok sem tudnak válaszolni….

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez